Indul a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés

A húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében ellenőrzéssorozatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A szakemberek március 24. és április 18. között a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.
A vizsgálatok nagyrésze különböző élelmiszer-előállító létesítményekben zajlik, az általános ellenőrzési szempontokon túl vizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapokon szereplő előírásoknak való megfelelést is. Az ellenőrök a késztermékek esetében vizsgálják a címkén lévő információkat, továbbá hatósági mintavételt is végeznek.
Húsvét közeledtével a tojások ellenőrzése sem marad el, így a csomagolóba érkező tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők.
Mindezeken túl ellenőrzik a külföldről származó borászati termékeket is. A borokból és gyöngyözőborokból való mintavételt a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazás ellenőrzésekor végzi a hatóság. A forgalmazók esetében a vizsgálatok a beltartalmi és élemiszerbiztonsági paraméterek mellett, a nyomonkövetésre és a jelölések megfelelőségének ellenőrzésére is kiterjednek.