Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Integettek az űrállomásnak

Horváth Andrea | 2024.03.20.

Van-e értelmes élet a Földön kívül? Erre a kérdésre igen a válasza Mészáros Péternek, a Refi fizikatanárának, hisz elég a Nemzetközi Űrállomásra gondolni, teszi hozzá. A lendületes, jó humorral megáldott pedagógus összegyűjtötte érdeklődő diákjait, akik szabad szemmel követték a tegnap este felettünk elhaladó űrállomást.

 Március közepétől esténként lehet megfigyelni a majdnem az egész égbolton keresztülvonuló Nemzetközi Űrállomást, mely a Vénusz fényességével vetekszik. Mészáros Péter elmondta, hogy ez nem azért van, mert a legénység elfelejtette lekapcsolni az olvasólámpát, hanem mert a Nap fénye csillan meg az űrállomáson – ez teszi lehetővé a mesterséges égitestek láthatóságát.

Március 19-én 18 óra 59 perckor vette észre a refis különítmény az űrállomást, mely több mint 400 km-rel felettünk haladt el, 28 ezer km/órás sebességgel, majd 5-6 perc után tűnt el a horizonton kelet felé. Amíg látható volt a csillagos égbolton, az Atlanti-óceántól körülbelül az Urálig ért el az égi támaszpont.

A diákok elmondták, hogy érdekes volt megfigyelni ezt a jelenséget, szerintük sokkal jobbak a tapasztalatra épülő alkalmak, hisz azért előfordul, hogy a tanteremben elkalandozik a tanulók figyelme. Bár hozzátették, hogy Mészáros Péter tanár úrnál ez nem fordulhat elő, hisz mindig érdekesek az órái.

A  Nemzetközi Űrállomás átvonulása megfigyelhető a következő estéken is, különböző időpontokban.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: