Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ismernek Munkácsy-díjas pápai festőt?

Horváth Andrea | 2024.07.11.

A hónap műtárgya az Esterházy-kastélyban Rozs János olajfestménye. Az 1929-ben készült alkotáson egy pápai utcarészlet látható, a Kígyó utca, háttérben a főtéri nagytemplom tornyaival. Az alkotó Rozs János, aki 1901-ben született Pápán, apja napszámos volt. Rozs János kezdetben szabadidejében rajzolgatott, majd felfedezte a festészet adta alkotás élményét, mesélte Huiber Edit a Médiacentrumnak.

– Szülői ragaszkodás köti Pápához, volt szövőgyári munkás, vasúti munkás, és végül az élet úgy sodorja, hogy szobafestő lesz, és a balatoni villákat pingálja. Valószínűleg népi motívumokról lehet szó, illetve szabad kezet kap, hogy azt fest, vagy amit megrendelnek, de saját stílusban. Ekkor tűnik fel neki is, hogy nagyon el tud mélyedni ebben, és hogy ez őt élteti.

Rozs János szülei halála után 30 évesen Budapestre utazott, ahol bemutatták Szőnyi Istvánnak, akinek tanítványa lett. 1936-ban a Szinyei Társaság díjazottja, ennek kapcsán az Est című lapban jelent meg részletes életútja. Önálló kiállítással 1943-ban mutatkozott be Budapesten.

– Főként munkásfestményei vannak, hiszen ebből a sorból jön, munkás életjeleneteket ábrázol, majd Munkácsy-díjat is kap 1952-ben. De nem csak ebben a témában jeleskedik, hiszen önarcképe van, portrékat is készít, tájképeket is fest – mondta Huiber Edit.

Alkotásai különböző technikával készültek, olajfestékkel, temperával és akvarellel. A hónap műtárgya egy olajfestmény. A mű az 1960-as években került a gróf Esterházy Károly Múzeum tulajdonába, Sinkó Ottónétól.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: