Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ismét Pápán csaptak le az online csalók

Pintér-Papp Eszter | 2023.09.19.

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai komoly munkát végeznek a telefonos és online csalások megelőzése érdekében, ennek ellenére még mindig akadnak, akiket megkárosítanak a modern technika adta lehetőségeket kihasználó bűnözők. 

Egy 68 éves pápai nő bőrkabátot hirdetett eladásra egy népszerű közösségi weboldal online piacterén. A meglepően gyorsan jelentkező vevő az előzetes egyeztetést követően egy linket küldött neki, ami egy csomagszállító cég weboldalához nagyon hasonló felületre vezette. Itt olyan információk voltak, melyek szerint a vételárat már kifizették, ugyanakkor annak fogadásához az eladó banki adatai szükségesek. A sértett itt megadta bankszámla és bankkártya adatait, azonosítóit, majd a telefonjára érkező tranzakció jóváhagyó felkéréséket is megerősítette.

Meglepetésére ezután nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést bankjától, hanem arról, hogy közel 800.000 forintját egy általa ismeretlen lengyel számlára átutalták.

A rendőrség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy soha ne adjuk meg banki adatainkat, ne kattintsunk nem megbízható forrásból származó linkre vagy webhelyekre! Online banki tranzakciókat csak a bank saját online, megbízható felületén keresztül, illetve az előre telepített banki alkalmazásokban végezzünk! Kétség esetén még az adatok megadását megelőzően vegyük fel a kapcsolatot pénzintézetünkkel.

További hasznos információkat a www.kiberpajzs.hu oldalon találnak az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzésének lehetőségeiről.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Illusztráció: Hannes Edinger képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: