Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ismét emelkedik a katonák illetménye

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.06.

Pápa katonaváros. Az 1800-as évek végétől a huszárezred, majd az ejtőernyősök, később a repülőezred működött városunkban, ma pedig a bázisrepülőtér lát el fontos feladatokat a Magyar Honvédségen belül. A pápaiak közt az elmúlt századokban mindig szép számmal voltak katonák és ma is sok pápai van, aki a haza védelmét választotta hivatásául. Számukra jelent jó hírt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentése, miszerint 2024. január 1-jétől ismét emelkedik a magyar katonák illetménye.

A Honvédelem.hu írása szerint az illetményemelés ezúttal 11 százalékot jelent átlagosan a Magyar Honvédségben, de állománykategóriánként az emelés mértéke eltérő lehet.

A miniszter úgy fogalmazott, a magyar kormány kiemelt mértékű illetményemelésről hozott határozatot 2022-ben, amely két lépcsőben, először a 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától biztosítja a magyar katonák béremelését. 

Az emelés első üteme 2022. szeptemberében valósult meg, amelynek mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. 2024. január 1-jétől, a következő ütemben átlagosan 11 százalékkal nő a katonák bére: a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg. Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott, a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek. Az orosz–ukrán, valamint az izraeli–palesztin konfliktus, és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétfokozásának fenttartását. Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését. 

Illusztráció: Honvédelem.hu

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: