Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ismét pápai sértett az online csalók hálójában

Pintér-Papp Eszter | 2023.02.17.

Egy 35 éves pápai hölgy telefont hirdetett eladásra egy népszerű közösségi oldal online piacterén. Erre a hirdetésre jelentkezett egy csak angol nyelven kommunikáló személy, aki jelezte vásárlási szándékát. Megállapodtak a vételárban, ami 120.000 forint volt, ezen kívül a vevő 15.000 forint postaköltség megfizetését is vállalta, ezután arról tájékoztatta a sértetett, hogy a vételárat már átutalta, de bankja addig nem engedi teljesülni az átutalást, amíg a csomagot nem adja fel, és ezen felül nem fizeti ki a 100 eurós vámkezelési díjat. A sértett ennek eleget is tett, a kért bizonylatokat elküldte a vevőnek, de a vételárat ezután sem kapta meg. A vevő tájékoztatása szerint a nemzetközi utalás során keletkezett adminisztrációs probléma, amelynek megoldásához „steamkódok” vásárlását javasolta egy weboldalon keresztül. Ennek a sértett 1.400 euró értékben szintén eleget tett. Mivel a vételár ezután sem érkezett meg, további kódok vásárlását javasolta a vevő, de a sértett ekkor már felismerte, hogy valószínűleg egy csalóval került kapcsolatba. Közel 700.000 forint kár keletkezett az ügyben.

Egy zirci sértettet is megkárosítottak a csalók, a bakonyi városból egy 64 éves férfi tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki egy internetes hirdetésben pénzügyi befektetést ígérve rávette arra, hogy ennek teljesítéséhez bankkártyája és okmányai fényképét elküldje neki. Ezután befektetés helyett megterhelték bankszámláját, ahonnan közel 1.700.000 forintot utaltak el.

A rendőrség tanácsai:

  • Idegeneknek ne adja meg se személyes, se banki adatait!
  • Termék vagy szolgáltatás vásárlása esetén soha ne utaljuk el előre a vételárat!
  • Soha ne adjuk meg banki adatainkat egy nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy nem megbízható webhelyeken!
  • Online banki tranzakciókat csak a bank saját online, megbízható felületén keresztül, illetve az előre telepített banki alkalmazásokban végezzünk! Kétség esetén még az adatok megadását megelőzően vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével!
  • További hasznos információkat a www.kiberpajzs.hu oldalon találnak az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzésének lehetőségeiről.

Illusztráció: Pixabay
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: