Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Itt a szezon!

Horváth Andrea | 2024.03.31.

A Pápa környéki erdőkben is elérkezett a medvehagyma szezonja. A jellegzetes, fokhagyma illatú növény reneszánszát éli,  a tavasz hírnökeként jegyzett, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény egyre közkedveltebb.  Saját felhasználásra medvehagymát a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad, olvasható a Bakonyerdő Zrt.oldalán.

A gyűjtés kapcsán fontos tudnivaló, hogy a tövek nem áshatók ki, csak a levelek gyűjthetők, s lehetőleg csak az egyik levelét szedjük le a növénynek. Gyakori aggodalom, hogy a  gyöngyvirág levelei hasonlóak ,  s azok májkárosodást okozhatnak, ezért körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a levél megdörzsölése, hisz ha fokhagymaillata van, akkor nem nyúltunk mellé.

A medvehagyma leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják. Felhasználhatjuk fűszerként, köretként, szószként, levesekben, salátákhoz, pogácsákban, de bármilyen ételben, amihez fokhagyma szükséges. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt zacskóban lefagyasztjuk.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: