Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Itt a tavasz és vele együtt a kullancsszezon is

Babos Petra | 2024.04.06.

Beköszöntött a jóidő, szívesen mennek kirándulni a családok a szabadba. Azonban ennek vannak árnyoldalai is, különösen az erdőkbe látogatóknak kell elővigyázatosnak lenniük, hiszen jelentősen megnőtt a kullancsok száma az enyhe télnek köszönhetően. Hogy mit tegyünk kullancscsípés esetén és hogyan védekezzünk ellene, arról dr. Szűcs Ildikó belgyógyászt, háziorvostan szakorvost kérdeztük. 
-A kullancs egy apró, de rendkívül szívós vérszívó, melynek hazánkban mintegy 20 fajtája él. Bár nem minden fajta terjeszt betegséget és azok közül, amelyik terjeszt, nem mindegyik példány fertőzött, azért jobb az elővigyázatosság. A kullancs ugyanis két, emberre veszélyes fertőzést: a vírusos agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt terjeszti – emelte ki dr. Szűcs Ildikó. 

-Téves elképzelés, hogy kullanccsal csak erdőben sétálva akadhattok össze. Bár szereti
az erdők, folyók, tavak melletti ligetes részeket és a tölgyerdőket, sajnos manapság a
kertből is összeszedhető az aprócska élősködő. A kullancscsípés elkerülésének
érdekében tisztában kell lenni azzal, hogy milyen viszonyokat kedvel a kullancs: a vérszívó irtózik a közvetlen napfénytől. Az is gyakori tévhit, hogy a kullancs ugrik. Valójában ráeiti magát áldozatára, majd a testén felmászva olyan helyet keres, ahol a vékony bőr ideális terep a vérszíváshoz.
A kullancs a fertőzést testnedvvel, béltartalmának a gazdatestbe ürítésével tudja
átadni. A szivóormányon csak elenyésző számú kórokozó található. Minél több ideje
tartózkodik a kullancs a bőrben, annál nagyobb esély van rá, hogy a fertőzést
továbbadja. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb eltávolítsd, méghozzá úgy, hogy
minimálisra csökkentsd az esélyét a fertőzésnek.  A kullancs kiszedésénél az a lényeg, hogy elkerüld a testnedvek emberi szervezetbe történő ürítését. Ezért mindig a bőrhöz közel, a fejénél kell megfogni és egy határozott mozdulattal kirántani! Nem szükséges csavaró mozdulatot végezni! Figyelj rá, hogy ne nyomd össze a kullancs testét, mivel ekkor szinte biztos, hogy a béltartalmát kiöklendezi – emelte ki dr. Szűcs Ildikó. 
A megfelelő öltözködéssel, következetes átvizsgálással, a kullancs szakszerű eltávolításával  és szükség esetén védőoltással minimálisra csökkenthető a kullancs által okozta fertőzés veszélye. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: