Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Itt mindenki ugyanabban az utcában lakik

Szél Móni | 2023.10.02.

Sułoszowa egy közel 6000 lakosú falu Dél-Lengyelországban, ami Krakkótól kevesebb, mint 30 km-re található. Az elrendezése szokatlan, éppen ezért millióan zarándokoltak már el, megtekinteni. Hogy miért?

Ameddig a szem ellát, több száz ház egyetlen utca két oldalán

A 2017-es népszámlálás szerint az 5819 lakos közül mindenki ugyanabban az utcában lakik. A település utcáin – pontosabban utcáján – a házak mögött mezőgazdasági földek találhatók. Persze minden településnek van főutcája. De itt más a helyzet.

A település egyetlen utcája 9 km hosszú.

A turistáknak ez is különleges látvány, de van még csalogató. Szeretik felfedezni a helyi sziklákat, szakadékokat és a környékbeli több mint 400 barlangot. A falu egyik végén áll az egy „kis Toszkána" nevű drámai sziklaképződmény, amelynek tetején a 14. századi Pieskowa Skała kastélya tornyosodik. Itt található még a „Herkules Bludgeon", egy 30 méter magas mészkőoszlop is. De megtekinthető az úgynevezett Sasfészkek ösvénye, egy hosszan elterülő erődítménysor.

Mindenki ismer mindenkit

A település lakói szerint, akik azt mondják, szeretik ezt a „kis közösséget” . Vannak például epernapjaik, ahol mindannyian összejönnek, hogy megkóstolják az új termés, miközben élőzenét játszanak. Burgonyanapokat is tartanak, és a helyi kultúrházban idősek klubja várja az ott élőket.

(FORRÁS: OLIVIER UCHMANSKI/SHUTTERSTOCK)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: