Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Izmirben már az ókorban is használtak WC-t…de nem mindenki használhatta!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.03.30.

Szmirna városában (mai néven Izmir) találtak rá a maga idejében szupermodern technológiának számító folyóvizes toalettre, amit a színházban kizárólag a művészek és az intézmény patrónusai használhattak.

Egyidejűleg akár 12-13 ember is használhatta az úgynevezett U-bevágású toalettrendszert, ami korában igazi szenzáció lehetett, hiszen a maximális higiéniára törekedvén folyóvizes rendszer mosta, illetve vízzel tisztálkodhattak dolguk végeztével a használói is. Ezt egy közeli kútból idevezetve oldották meg, sok tervezés és persze ráfordított anyagi források segítségével.

A helység akár a színház egészében többször ismétlődhetett volna, tekintve, hogy 20 000 ember volt a befogadóképessége, akiknek ugye egészen nagy kapacitású mosdókat kellett építeni. Viszont ez a fajta modern toalett csak a színház művészeit és a patrónusokat illette.

Maga a szmirnai színház már réges régen archeológiai ásatások helyszíne, de erre leletre még csak most találtak rá, és az archeológusok kiváncsisággal üdvözölték a „VIP wc-t”. Ráadásul a kutatások alapján ez az intézmény az első mediterrán színházak között épülhetett. Az ásatások vezetőjének beszámolója szerint nem ez az első olyan lelet az amfiteátrumban, ami csak a kiváltságosoknak szólt: 2021-ben valószínűsíthetően egy pergamentartót találtak, amibe az esti színházi VIP ülésrendet írhatták ki. Vagyis előkelőségek, hírességek, politikusok, tudósok ülésrendjét.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: