Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Izzik a Föld!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.07.21.

A tudósok arra figyelmeztettek, ez még csak a kezdet: további rekordokra lehet számítani idén a klímaváltozás, az El Niño időjárási jelenség és a növekvő szén-dioxid-kibocsátás miatt.

Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint július 3-án, hétfőn megdőlt a melegrekord a Földön, ugyanis a világ átlaghőmérséklete 17,01 Celsius-fok volt, ami a 2016-ban elért 16,92 Celsius-fokos rekordot is meghaladta.

Az Egyesült Államok déli része hetek óta ún. hőkupola alatt szenved, Kínában pedig tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, míg Észak-Afrikában közel 50 fok volt.

A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.

„Ez nem egy olyan mérföldkő, amit meg kellene ünnepelnünk, ez egy halálos ítélet az emberek és az ökoszisztémák számára”

– mondta Friederike Otto éghajlatkutató, a Grantham Institute for Climate Change and the Environment adjunktusa.
Mindemellett Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa úgy véli, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás, a klímaváltozás és az erősödő El Niño újabb magasságokba emeli majd a hőmérsékletet.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: