Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Jammertal és Tornai – ők adták a fesztivál borait

Huszár Hajnal | 2023.09.08.

Tizenkét magyarországi borrend képviseltette magát a Pápai Csülök- Cicege- és Borfesztivál ma esti megnyitóján, a borrendi találkozó házigazdája a Somlói Borrend volt. A délutáni közgyűlésük napirendjén szerepelt a fesztivál bora cím odaítélése is. A nemes nedűk megmérettetésén a rendezvényen árusító borászatok egy-egy tétellel vettek részt ezek közül választották ki a legszebbeket. 


-Akárhogy is nézzük, a borbírálat mindenképpen szubjektív, hiszen az ember ízlésvilága nem zárható ki belőle. Mégis vannak értékelési szempontok, amik elsődlegesek. Először is megnézzük a színét, megjelenését, aztán pedig megszagoljuk. Ezt követően vizsgáljuk a bor összetevőit, vagyis, hogy milyen az íze, zamata. A bírálat 20 pontos értékelés alapján történik – mesélte érdeklődésünkre Tóth János Zoltán, a Badacsonyi Borrend tiszteletbeli nagymestere, aki sokadszor vesz részt a pápai rendezvényen és mindig örömmel jön hozzánk.
-Jó bor az, amelyik ízlik – közölte egyszerűen, hozzátéve – ha a bornak nincs hibája, akkor az jó bor, ha van benne valami különlegesség, ami megragadja a kóstolóját, arra azt mondjuk, hogy szép bor.

Az idei bormustrán is sok szép bort kóstoltak a borrendek tagjai, nem is volt könnyű kiválasztani a fesztivál bora címet kiérdemlőket. Az eredményt az esti fesztiválnyitón ismertették. Eszerint

a Jammertal Borbirtok 2018-as Cassiopeia bora nyerte el a fesztivál vörös bora kitüntető címet, míg a fehérborok közül a Tornai Pincészet 2019-es Grófi Hárslevelűje lett a győztes

 tanács döntése értelmében.

A borrendi találkozóról Unger Tamás, a házigazda Somlói Borrend elnök-nagymestere úgy fogalmazott, örömmel látja, hogy a borrendek minden évben szívesen jönnek el Pápára, sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak, de idén is voltak olyan borrendek, akiket először fogadhattak.
-A borrendi találkozón a legfontosabb téma a bor és az idei termés. Ez az év különleges ebből a szempont, hiszen sok volt a csapadékos időszak és erre kényes a szőlő, mely az egyensúlyt szereti a csapadékos és a napsütéses időszakok között. 


A borrendek szerepéről a nagymester elmondta, legfontosabb céljuk a saját borvidékük képviselete, népszerűsítése, valamint a helyes borkultúra és borgasztronómia elterjesztése, ami a minőségi borok fogyasztásának ösztönzését jelenti. 
-A borrendeknek nagy szerepük van az egyes borvidékek boraihoz kapcsolódó előírások, szabályozások megalkotásában, de a borvidékeken található települések fejlesztésében is együttműködnek – sorolta. 

A borrendek jelenlévő képviselői a találkozó keretében megtekintették az Esterházy-kastélyt, majd részt vettek a fesztivál ünnepélyes megnyitóján.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: