Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Janus Pannoniustól Simon Mártonig

Horváth Andrea | 2024.04.11.

A magyar költészet napján a református gyűjteményi könyvtár rejtett kincseinek eredtünk nyomába. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára is készült április 11-re. Schilde René, a könyvtár munkatársa egy kamaratárlatot állított össze ritkaságszámba menő kötetekből.

 

 

A református könyvtár birtokában van például olyan gyűjtemény1569-ből, melyben Janus Pannonius latin nyelvű versei olvashatók. A restaurált dokumentum Naprágyi Demeter kalocsai érsek könyvtárának volt része egykor. De van itt olyan kötet is, melyben először jelent meg Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye – ez Kisfaludy Károly Aurora című almanachja volt, de van Kölcsey első verseskötetéből is egy első kiadás itt.

 

Csokonai Vitéz Mihály munkái sem hiányoznak a református könyvtár ritkaságai közül, például van egy nagyon jó állapotú első kiadás Dorottya, avagy a dámák diadala a fársángon című műből, 1804-ből.

 

A gyűjteményekben nem csupán a régi könyveket tartják nagy becsben, gyűjtik azokat a dokumentumokat is, melyek szerzői kötődnek a pápai kollégiumhoz. Természetesen a leghíresebb diák, Petőfi Sándor első kiadású, sőt, idegen nyelvű kötetei is megtalálhatók itt (jelenleg a kiállításban), de például Jókai Mór, bár festőnek készült, első prózai írásai Pápához kötődnek, s az Érdemkönyvben van egy költeménye is, Mi az? címmel.

A 20. század Pápai Református Kollégiuma is adott költőket az országnak, Nagy László, Rab Zsuzsa, Csoóri Sándor verseskötetei is fellelhetők a gyűjteményi könyvtárban, a legfiatalabb, kortárs költők közül pedig Simon Márton és Babiczky Tibor neve lehet ismerős az irodalombarátoknak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: