Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jégről mentést gyakoroltak a tűzoltók

Babos Petra | 2024.01.24.

Jégről mentési gyakorlatot hajtottak végre a pápai hivatásos tűzoltók ma délelőtt a Nagyteveli víztározón, hiszen a lánglovagok nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatokra. 
Csondor Henrietta, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, jégről menteni szerencsére ritkán kell.
-Mint minden tűzoltóságon, a pápaiaknál is nagyon fontosak a gyakorlatok. Szerencsére ritkán kell jégről menteni, így ezt gyakorolni kell. Ma azt gyakorolták a tűzoltók, hogy ha a vékony jég beszakad egy ember alatt, akkor hogyan tudják a jeges vízből kimenteni az áldozatot. Felfújtak a lánglovagok egy mobil stéghez hasonló eszközt, ezen bejutottak a vízbe, s kihúzták a jégbe szakadt embert a vízből, a többiek pedig kihúzták őket biztonságos helyre, a partra. Ez a szokásos gyakorlat, ha valaki vízbe esik – tudtuk meg a szóvivőtől. 


Az idei évben szerencsére még nem kellett embert jégből menteni, viszont állatok szorultak a jég alá. 
-A katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet a jégen tartózkodás szabályaira. A vármegye területén több helyen is van olyan befagyott terület, amire az emberek szívesen rámerészkednek. Arra kérünk mindenkit, hogy ne menjenek rá a jégre, hiszen nem annyira vastag a jég – emelte ki Csondor Henrietta. 


A gyakorlatot az állomány a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat iránymutatása szerint hajtotta végre. 
A gyakorlaton lehetőség szerint az egész állomány részt vesz, ha nincs riasztás. Ha riasztás van, akkor erről a gyakorlati helyszínről mennek el a tűzoltók. Késleltetve riasztható a teljes állomány, ez azt jelenti, hogy a náluk lévő rádión keresztül kapják meg a riasztást, és egy kicsit hosszabb időn belül indulnak el a kárhelyre. Tehát a pápaiak és környékbeliek nyugodtak lehetnek, a tűzoltók ilyen esetben is odaérnek, s megmentik őket- hangsúlyozta a szóvivő. 
A gyakorlat végén kipróbálhatták azt a mocsárjárót, amelyet lápos területen és extrém terepen használnak a lánglovagok. 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: