Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Jelentős bevételt aratott a jogkövetési vizsgálat

Szél Móni | 2024.05.13.

Egy használt mezőgazdasági kisgépekkel kereskedő vállalkozás akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kockázatelemzési rendszerén, mivel kiderült, hogy nem vallott be minden áfát. A társaság Lengyelországból vásárolt használt, kis teljesítményű traktorokat, melyeket itthon eladott. Azonban áfabevallásai ellentmondtak azoknak az adatoknak, melyek partnereitől érkeztek a NAV-hoz, és még összesítő nyilatkozatot sem nyújtott be forgalmáról. 

A vállalkozás a vizsgálat ideje alatt teljes mértékben együttműködött a revizorokkal.  

„Kiderült, hogy áfabevallásaiba azért nem írta be a traktorokkal kapcsolatos gazdasági eseményeket, mert úgy gondolta, ha a bejövő számlákon nem számítottak fel áfát, akkor neki sem kell az eladáskor – vagyis, nincs mit bevallania”

– olvasható a nav közleményében. 

A NAV azonban megállapította, hogy az így beszerzett és értékesített traktorok után nem lehet a használt ingóságokra vonatkozó különös szabályok szerint adózni, ezért az áfát a teljes összeg után meg kell fizetni.

Az adózó belátta, hogy hibázott, pótolta az elmaradt bevallásokat, és csaknem 57 millió forint áfát, valamint 5,3 millió forint önellenőrzési pótlékot fizetett be a költségvetésbe.

(fotó: illusztráció, pixabay)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: