Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jogsértő jelöltek – hat jelöltet marasztalt el a Helyi Választási Bizottság

Huszár Hajnal | 2024.04.26.

Jogsértést követett el, megsértette a választás tisztaságának megóvása, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveket, ezért a Helyi Választási Bizottság a további jogsértéstől eltiltja az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület, Demokratikus Koalíció, Jobbik-Konzervatívok, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd-a Zöldek Pártja hat közös képviselőjelöltjét. 

A Helyi Választási Bizottság mai ülését követően kora este kiadott határozatában marasztalta el Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit.

A város honlapján közzétett jegyzőkönyv szerint dr. Áldozó Tamás polgármesterjelölt nyújtott be kifogást 23 bizonyíték csatolásával az említett személyek vonatkozásában, mivel „a Közösen Pápáért Egyesület jelöltjeként nevezik meg magukat, az Egyesülethez kapcsolódó elnevezést és logót tüntetnek fel a róluk készült képeken, közösségi oldalokon, videómegosztó oldalakon és rendezvényeken, egyáltalán nem, vagy csak marginálisan (pl. videó végén egy képkockában) megjelenítve a mögöttük álló valós jelölő szervezetet. Az említett Egyesület egyikőjük esetében sem jelölő szervezet és nem is lehet az. Ezzel azt a látszatot próbálják kelteni a szavazópolgárok, illetve mindenki más felé, hogy ők egy civil szervezet jelöltjei és nem jelölik meg a valóban őket jelölő pártokat” – idézi a jegyzőkönyv a kifogástevő bejelentését.

A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogás határidőben érkezett, majd vizsgálta, hogy a megnevezett polgármesterjelölt és egyéni választókerületi jelöltek – függetlenül attól, hogy a nyilvántartásba vételük még nem történt meg – kifogásban érintett magatartásai sérthetik-e a választási eljárás tisztaságát, beleütköznek-e a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvébe. A bizottság értelmezte, értékelte az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatát és arra a következtetésre jutott, hogy a kifogásban megjelölt polgármesterjelölt és egyéni képviselőjelöltek nem minősülnek független jelölteknek.

A www.valasztas.hu nyilvános oldalon a kifogásban hivatkozott személyek valamennyien megkereshetőek a jelölt neve, a jelölő szervezet neve, a jelölés típus, a vármegye vagy település a jelölt, jelölő szervezetek keresése mező alatt. Valamennyiüket feltüntették polgármesterjelölti vagy egyéni választókerületi jelölt jelölési típusban, az „ajánlóíveket átvette” státuszban és mindannyian az Élhető, Gyarapodó Városért, DK, Jobbik, LMP-Zöldek, MSZP, Momentum, Párbeszéd-Zöldek jelölő szervezetek közös jelöltjei

– olvasható a közzétett jegyzőkönyvben.
A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogásban említett személyek nem jelöltjei a Közösen Pápáért Egyesületnek, tekintettel arra, hogy ezt az egyesületet az illetékes választási bizottság nem vette jelölő szervezetként nyilvántartásba a helyi önkormányzati választáson. A HVB a közhiteles civil szervezetek nyilvántartása alapján megállapította, hogy ez azért sem történhetett meg, mert az egyesület a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen nem szerepel.
A bizottság határozata nem jogerős, az ellen három napon belül fellebbezés nyújtható be.

A Helyi Választási Bizottság még egy napirendet is tárgyalt mai ülésén, nyilvántartásba vette a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt, mint jelölő szervezetek által Pápa városban állított közös kompenzációs listáját. A határozat nem jogerős, fellebbezésre ez esetben is három napon belül van lehetőség.

A Helyi Választási Bizottság mai ülésének jegyzőkönyve a www.papa.hu oldalon olvasható teljes terjedelmében.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: