Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jól teljesített a gazdaság

Huszár Hajnal | 2024.01.30.

Bár a tavalyi esztendő minden idők egyik legnehezebb éve volt mind a gazdasági társaságok, mind az önkormányzatok és mind a társadalom egésze számára, az önkormányzathoz beérkezett adóbevételek azt mutatják, hogy a helyi gazdaság nem torpant meg.

Mint ismert, a covid okozta válság súlyos problémákat hozott a pápai gazdasági élet szereplői számára is, és alighogy kilábalt a világ a járványból, 2022-ben nyakunkba szakadt a háború miatt keletkezett energiaválság. Mindezek ellenére az elmúlt 10 év legmagasabb iparűzési adóbevétele keletkezett 2023-ban Pápán. Mindez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az önkormányzat helyi adókból, díjakból és pótlékokból származó bevétele tavaly 3,6 milliárd forint volt és ebből az összegből közel 2,5 milliárd forintot tett ki az iparűzési adó.


Az elmúlt éveket áttekintve egyértelműen látszik a helyi gazdaság erősödése, 2015-2019 között folyamatosan emelkedett a befizetett iparűzési adó összege, a többletbevétel évről-évre 5-13 százalék között mozgott. A 2020-as covid világjárvány viszont erősen megütötte a vállalkozásokat, ám 2021-re visszapattant a gazdaság és 2 milliárd forintot meghaladó összeg folyt be a város kasszájába iparűzési adóként. Az orosz-ukrán háború kitörése, az energetikai válság a 2022-es évben újabb komoly nehézségeket hozott, így a korábban tapasztalt gazdasági erősödés léptéke elmaradt, de ekkor is növekedett a befizetett iparűzési adó összege, ami az önkormányzat felé egyfajta jelzés a helyi gazdaság teljesítményéről.

Mindezek után a 2023-as évben befizetett adók az előző évhez képest 17 százalékos növekedést mutattak és minden idők legmagasabb összegében realizálódtak. Ez azonban mégsem a jóvilág beköszöntét jelentette a gazdasági élet szereplői számára, hiszen a különböző ágazatokra különbözőképpen hatott az újabb válság, és az infláció hatása sem állapítható meg egyértelműen ebből az egyetlen adatból. Az pedig főleg nem tudható, hogy mennyivel jobb eredménnyel zárta volna a tavalyi évet a helyi gazdaság, ha nem tör rá a világra az energetikai válság. 

Ha pedig az önkormányzat oldaláról nézzük az iparűzési adóból származó bevételt, akkor is árnyalja egy tény az összegből következő első megállapítást, miszerint soha ennyi bevétele nem származott a helyi gazdaságból a városnak, mint 2023-ban. Ez a tény pedig az évről évre emelkedő szolidaritási hozzájárulás, melyet az önkormányzatnak kell megfizetnie és amely miatt jelentősen csökken az iparűzési adóból helyben „elkölthető” pénz. A szolidaritási hozzájárulás összege 2021-ben közel 242 millió, 2022-ben 266 millió forint volt. Ez az összeg tavaly már meghaladta a 393 millió forintot, ami azt jelenti, hogy több hozzájárulást fizetett a város, mint amennyivel 2022-ről 2023-ra nőtt az iparűzési adóbevétel. Az idei évben 507 millió forint szolidaritási hozzájárulást kell teljesítenie a városnak, hogy ennyivel több adóbevétele lesz-e az önkormányzatnak, az csak év végén derül ki. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: