Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Jön! Jön! Jön! Pápai Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál

Huszár Hajnal | 2024.04.16.

Április 25-28. között immár negyedik alkalommal zajlik városunkban a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál. Idén magyar, portugál, francia, bolgár, kenyai, ausztrál, angol, máltai, kazah, spanyol, olasz, trinidad és tobagó-i filmek versenyeznek a döntőben – tudtuk meg Pozsgai Zsolt fesztiváligazgatótól.

Mint ismert, Európában ez az egyetlen történelmi tematikus fesztivál, amelyre szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 

Az idei évben 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri. A filmek bírálatában idén a Global Film két vezetője Daria Trifu és Bruno Pischiutta filmrendező vesznek részt. Mellettük a tavalyi fesztivál egyik győztese, a fiatal Marcel Ruizendaal francia rendező és magyar részről Kovács Claudia operatőr dolgozik a nyertesek kiválasztásán.

(Díjátadó a tavalyi fesztiválon)

-Szintén nem általános a világban, hogy a fesztiválok meghívják a döntőbe került filmek alkotóit úgy, hogy fedezik a teljes útiköltségüket, szállást és ellátást. Még akkor is, ha olyan távoli országból érkeznek, mint Kenya vagy Trinidad és Tobago – közölte a fesztiváligazgató a pápai rendezvény kapcsán. Azt is hangsúlyozta, nem kosztümös történelmi kalandfilmeket vártak, hanem olyanokat, amelyek valódi művészi eszközökkel világítanak rá egy olyan problémára, amely vagy a történelmünkben gyökerezik, vagy a történelem ismeretlen területeire vezetik el a nézőt. 

A fesztivált április 25-én 13 órakor Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke nyitja meg, ezt követően szombat délutánig tartanak a filmvetítések a Petőfi Filmszínházban. A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház és Film Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmakadémia hallgatói és tanárai lesznek ott végig és szerveznek találkozókat a filmek alkotóival.

(2023-ban a legjobb színésznő díját a dominikai Cyndie Lundy vehette át)

A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és Pápa városa támogatja. Dr. Áldozó Tamás a rendezvény kapcsán úgy fogalmazott, a város kulturális életének különleges és egyedi színfoltja.
-Az elmúlt négy évben egy olyan világba került városunk, amely korábban ismeretlen volt számunkra. Filmrendezők, producerek, színészek érkeznek és térnek vissza Pápára és viszik jó hírét a városnak. Hálásak vagyunk a szervezőknek, hogy immár negyedik alkalommal fogadhatjuk a fesztivált Pápán.

(A fotókat Pozsgai Zsolt bocsátotta rendelkezésünkre)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: