Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Jön a kötelező visszaváltás

Varga Rebeka | 2023.10.06.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a kötelező üveg-, műanyag- és fémpalackos és dobozos italcsomagolások visszaváltásáról szóló rendelet.

A kötelező visszaváltás januárban lép életbe, elsejétől az 1 deciliter és a 3 liter közötti űrtartalmú nem újrahasználható palackokat kötelezően 50 forintos darabáron váltják vissza és ezt a gyártónak a csomagoláson fel is kell tüntetnie. Kivételt csak a tej- és tejalapú italok csomagolásai képeznek. Az újratölthető palackok esetében a gyártó határozza meg a betétdíjat. A termékeket tehát 50 forinttal vagy a gyártó által meghatározott összeggel drágábban vásárolhatjuk meg. A nagyobb boltok már javában dolgoznak a visszaváltó automaták telepítésén, hiszen a 400 négyzetméternél nagyobb területű üzletekben kötelező biztosítani a visszaváltás feltételeit. Ezenkívül a legtöbb településen is lehetőségünk lesz visszaváltani a csomagolásokat, hiszen az 1000 főnél nagyobb lélekszámú helységeknek is kell visszaváltási helyet kialakítaniuk.

A rendelkezéstől csak az évi 5000 darabnál kevesebb terméket forgalomba bocsátó gyártók, továbbá az alakjuknál vagy méretüknél fogva automatáknál nem visszaváltható csomagolások mentesülnek.

 

Kép: MTI


 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - KÖZÉLET

  Élő közvetítés

  Élő közvetítés Pápa Város...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: