Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Jubilál a STOP tábla

Pintér-Papp Eszter | 2023.11.13.

A Föld talán legismertebb és a legtöbb ország által alkalmazott jelzőtáblája, a STOP, vagyis az Állj! Elsőbbségadás kötelező! tábla a napokban lett 55 éves.

Több mint fél évszázada, 1968-ban több ország kormánya is egyetértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a STOP táblát és más közúti jelzéseket egységesíteni kell. A döntést az a fontos közlekedésbiztonsági érdek indokolta, hogy a külföldre utazó, az adott ország nyelvét nem beszélő közlekedők mindenhol felismerjék ezt az elsőbbséget szabályozó táblát.

A Közúti Közlekedési Egyezményt 1968 novemberében 37 ország képviselője írta alá Bécsben. Az abban foglalt szabályokat manapság hazánkkal együtt mintegy 100 ország alkalmazza.

Az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” tábla jelentését szinte mindenki ismeri és tudják, hogy ennél a jelzésnél bizony meg kell állni.

Érdekesség, hogy vannak országok, ahol érvényben van a 3 másodperces szabály, tehát a járművezetőknek a STOP táblánál legalább három másodpercre meg kell állítaniuk a járművet, hogy alaposan körül tudjanak nézni.

Ahogy az a rendőrség pofárlan(tan)ítás videóiban gyakorta látható, gyakran előfordul, hogy az autósok nem veszik figyelembe a legismert jelzőtábla utasítását. Pedig sok baleset elkerülhető lenne, ha mindenki figyelne erre a most 55 éves, élénkpiros táblára.   

Illusztráció: Marla Pollitt képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: