Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kamu adománygyűjtők – Közel 150 éves pápai esetet idéz fel a rendőrség

Pintér-Papp Eszter | 2023.12.11.

Különös módon, egy közel 150 éves felhívást felidézve figyelmeztet a rendőrség arra, hogy a karácsonyi ünnepek apropóján zajló szabályos adománygyűjtéseket kihasználják a bűnelkövetők is és hasznot húznak a kínálkozó lehetőségekből.

A Police.hu híradása szerint december első hetében két sértett is feljelentést tett a Veszprémi Rendőrkapitányságon olyan személyek ellen, akik a bevásárlóközpontokban pénzt vettek el tőlük felajánlásgyűjtésre hivatkozva. A gyanútlan segítő szándékúakat akkor károsították meg, amikor a pénztárcájukat elővették, a figyelmüket elterelték. Az elkövetők ügyeltek a látszatra, hiszen mindkét esetben egy aláírási ívet is használtak, feltűntetve azon nagyvonalú adományozókat is.

Érdekességképp kell megemlíteni, hogy a közel másfél évszázados trükköt még mindig alkalmazzák, és jószándékúakat károsítanak meg anyagilag.

Pápán, 1876. március 25-én felhívást tett közzé a rendőrség jótevőket megkárosítókról, mely cikk az aktualitásából keveset vesztett.

Íme az archivált forrás:

Városunk lakosságát igen sokszor zaklatják különböző címeken úri koldusok, vándoriparosok, segédek s a nép alsóosztálya-beliek, kik mindannyian nem itteni lakosok, hanem ezen igen könnyű önfenntartási móddal utaznak városról városra, faluról falura kiaknázzák az irgalmasság fillérjeit a jótévőktől. Ha alkalmuk nyílik, lopnak is, amikor hozzáférnek. Ezekre, s köztük különösen Kiss János nevű takácsi lakosra hívatik fel a közönség figyelme, ki szentgáli tűzkárosult címen, egész szemtelenségig gyakorolja ez üzelmet.

Vannak, kik megérdemlik, hogy pillanatnyi segélyben részeltessenek. Ilyenek jelentkeznek a rendőri hivatalban, igazolványaik átvizsgáltatnak, kihallgattatnak, ez alapon kapnak egy vagy pár napi, avagy néhány órai engedélyt könyöradomány gyűjtésére. Vannak ismét mások, kik imaház, iskola, kóroda, árvaház vagy árvák tartására kegyadományért jelentkeznek. Ezek is igazolványaik átvizsgálása után kapnak bizonyos időre rendőri engedélyt.

Mindazok tehát, kiknél nincs rendőri engedély a kéregetésre, legyenek azok helybeliek vagy vidékiek, urasan vagy szegényesen öltözködve, kéregessenek bármi címen, nem csak elutasíttatni, hanem ide följelentetni kéretnek.

Ennek ellenőrzése csak úgy lehetséges, s a szemtelen csalók csak úgy írtathatnak városunkból ki, ha a városi lakosság e tekintetben a rendőrségnek segédkezet nyújt, megjelenésük esetén értesíti. Mert a rendőrségi csekélyszámú személyzet nem képes városszerte mindezt ellenőrizni.

Kerüljön csak néhány lépre, s toloncoltassék hazájába, híre fog futamodni, akkor kikerülendik e várost, tudván, hogy csalásukon rajtvesztenek.

Illusztráció: Police.hu

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: