Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kardió tanösvény készült Fenyőfőn

Varga András | 2023.12.15.

Magyarországon a szívműtéten átesettek negyede nem éri meg az első 12 hónapot. Ez nagyon rossz arány – mondta Dr. Toldy-Schedel Emil a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója a fenyőfői kardió tanösvény átadóján. Éppen azért kezdték el az ilyen kikapcsolódási, rehabilitációs helyek kialakítását, hogy a gyógyszerek és a kezelés mellett a betegek is tudjanak tenni a gyógyulásuk érdekében.

A Bakonyerdő Zrt. erdejében és támogatásával kialakított tanösvény modern felszerelésekkel is várja a kirándulókat nordic-walking botokkal, pulzusmérőkkel. Az úgynevezett kardió tanösvények kialakítását a Budapesti Szent Ferenc Kórház kezdte el, hiszen itt gyakoriak a szívműtétek és úgylátják, hogy az utógondozásban nemcsak az orvosoknak kellene részt venni, de nagy a felelőssége a betegeknek is.
Amit legtöbbször ilyenkor tenni kell az az életmód váltás. Ebben segítenek a kardió tanösvények, ahol mozoghatunk és mérhetjük az értékeinket.
Heti öt alkalom 40 perc dinamikus mozgás kell, mondta a főorvos, de ennek olyannak kell lennie, amit szívesen csinál az ember. Egy ilyne kardió tanösvény
kialakítása olcsóbb, mint két infarktusos beteg kezelése, tehát mindenkinek megéri.


Egy-egy ilyen tanösvényen végig lehet sétálni egyszerűen, de a bérelhető eszközökkel mérhetjük az egészségi állapotunkat,
sőt ha elküldjük a kórháznak az értékeket, akár orvosi kezelésre is kaphatunk behívót. Csókáné dr. Szabados Ildikó az Agrárminisztérium főtanácsadója
örömmel üdvözölte a kezdeményezést és minden segítséget megadtak a kezdeményezéshez.
Mint elmondta a Covid óta szerencsére megnőtt a természetben kikapcsolódást keresők aránya.
Jagicza Attila a Bakonyerdő Zrt. vagyongazdálkodási főmérnöke szerint büszkeség, hogy a Bakonyban is készült ilyen tanösvény.
Egy ilyen turisztikai attrakció új vendégeket hozhat a környékre, ami a település bevételeit növeli – mondta Klauz Dezső Fenyőfő polgármestere.
Végül Pápicsné Jakab Johanna evangélikus lelkész megáldotta a tanösvényt, ahova ezután várják a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: