Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kazinczy-jelvényt vehetett át a tarczys diák

Babos Petra | 2024.04.16.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2023–2024. tanévre meghirdeti a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt.

A Tarczy Lajos Általános Iskola 8. e osztályos tanulója, Földing Csanád a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd Verseny Balatonbogláron megrendezett kétnapos regionális döntőjében vehette át a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát. A Dunától nyugatra eső megyék tanulói és a budapestiek találkoztak Balatonbogláron. A Dunától keletre élők számára Kisújszálláson tartották meg ugyanezt a versenyt március végén. Mindkét helyszín versenyén az elért eredmények alapján 16-16 tanuló a Kazinczy-jelvény arany fokozatában is részesült. Megnyerte a verseny első iskolai, majd a második város környéki fordulóját. A boglári harmadik regionális forduló után, a döntőben vehette át a Kazinczy-jelvényt. A zsűri elnöke a Kossuth-díjas író, Szakonyi Károly volt, mellette többek között olyan szaktekintéllyel, mint Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke. Utóbbi fogalmazott úgy, hogy az ötvenfős mezőny minden tagja tekintse magát a Dunántúl krémjének, ők azok, akik tanúságot tettek az anyanyelv szeretetéről, és akik egyre több hívet szerezhetnek a szép magyar beszéd ügyének – olvasható a Tarczy-iskola oldalán. Csanád szabadon választott műként Lőrincze Lajos: Megnől az ember szíve, A forrásoknál című részletét adta elő, majd Kováts Dániel, a tavaly augusztusban elhunyt nyelvművelő egy szövegét kellett egy 15 perces felkészülési idő elteltével felolvasnia.

Kissné Papdi Annamária, Csanád felkészítője a Médiacentrum kérdésére elmondta, büszke tanítványára. Csanád szeret olvasni, ennek köszönhető, hogy kiválóan tud fogalmazni szóban és írásban is; képes arra, hogy értőn tolmácsolja a felolvasott szövegeket. A két tannyelvű tagozat végzős tanulója, tavaly középfokú komplex nyelvvizsgát szerzett, most készül jó eséllyel, a felsőfokú nyelvvizsga letételére. Mindkét tárgyból nagyon tehetséges fiú.

Fotó: Tarczy-iskola

 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: