Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Képviselők kezében a költségvetés-tervezet

Huszár Hajnal | 2024.02.19.

Az év egyik legfontosabb munkaértekezletét tartja február 22-én a képviselő-testület, többek között az idei év költségvetéséről kell dönteniük a városatyáknak. A dokumentumot a gazdasági bizottság véleményezésével együtt már kézhez kapták a képviselők.

A város 2024. évi költségvetés-tervezete 9 660 905 000 főösszeget tartalmaz, melynek bevételi oldalán 8,2 milliárd forint működési bevétel szerepel, a maradvány, valamint a felhalmozási és finanszírozási bevételek pedig 5-5-5 százalékot tesznek ki a teljes összegből. A költségvetési kapcsolatokból 2,6 milliárd forint bevételre számíthat a város, adókból, díjakból pedig közel 4 milliárd forint bevételt irányoz elő a dokumentum. Az adóbevételek közül a legjelentősebb tétel a helyi iparűzési adó, ebből 2,7 milliárd forint szerepel a büdzsében előirányzatként, építményadóból 815 millió forintot vár az önkormányzat, a harmadik legnagyobb adóbevétel pedig a magánszemélyek kommunális adója, melyet a tavalyinál mérsékeltebb szinten tervez a költségvetés és 200 millió forint szerepel az előirányzatban.

A kiadási oldal legnagyobb tétele a működési kiadás, mely a főösszeg 88 százalékát teszi ki, ezen túl 731 millió forint felhalmozási kiadással és 382 millió forint finanszírozási kiadással számol. A működési kiadások tartalmazzák a város szolgálatában állók 15 százalékos béremelését és a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatását is. Eszerint a Pápai Platán Nonprofit Kft. 530 millió forint támogatást igényelt, a Pápai Sport Nonprofit Kft. támogatása 260,5 millió forintos összeget tesz ki a tervezet szerint, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. pedig 785,5 millió forint támogatásra nyújtott be igényt. Az igényelt támogatások összegében megjelennek azoknak a feladatoknak a forrásigényei is, melyek a városüzemeltetési feladatok átszervezése kapcsán keletkeztek a társaságoknál.

A fejlesztések vonatkozásában az előző éveknél szerényebb oszlopot tartalmaz a tervezet, hiszen az európai uniós projektek befejeződtek. Az idei fejlesztések között 173 millió forint előirányzat szerepel a Kossuth utca rekonstrukciójának folytatására, a TOP+ projektek előkészítésére 61 millió forintot tervezett a város, a Várkert és az Erzsébet liget közvilágításának okosítása pedig 32 millió forintos kiadással szerepel a dokumentumban. Új feladatként jelentkezik többek között gyalogos-átkelőhelyek kivitelezése, a Pálos téri lépcső felújításának és az Igal lakótelepi parkolónak a tervezése.

A költségvetés tervezete a város weboldalán az előterjesztések között a nyilvánosság számára is elérhető, a dokumentumot a csütörtöki ülésen vitatják meg a képviselők. A büdzsé elfogadásához minősített többség szükséges, vagyis legalább 8 igen szavazat.  

(archív fotó)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: