Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kertbarátos disznólkodás

Varga András | 2024.02.18.

Négy évvel ezelőtt volt a főpróba, ami olyan jól sikerült hogy ez évben újra nekiláttak. Ahogy akkor, most is Erdélyi Zoltán nyárádi gazdálkodó ajánlott fel egy hízót a Tapolcafői Kertbarátoknak. A meghívó szerint a disznóvágás hungarikum és egyben közösségformáló esemény.

Ezt Somogyi Zoltán a kertbarátkör elnöke meg is erősítette. Pénteken délután a tagság egyemberként szállította a hozzávalókat, kellékeket a kultúrházba. Ezeket aztán szombaton reggel be is vetették. A szakszerűen elkábított és leszúrt állatot a kultúrház udvarán pörzsölték és darabolták szakszerű kezek.

Nagy Gábor volt a böllér, aki elmondta, hogy orjára bontották a disznót, a combból, lapockából kolbász készült, a zsiradékból, tokából hurka és természetesen a levesnek valóból egy igazi húsleves. A rendezvényen hivatalból megjelent Varga Attila hatósági állatorvos is, aki megtekintette a húsokat, mintát vett a laboratóriumi vizsgálatokhoz. Mint elmondta közösségi fogyasztáshoz egy ilyen vizsgálat kötelező, de mindent rendben talált. A tapolcafői kertbarátok meghívták Dr. Áldozó Tamás polgármestert is, aki úgy fogalmazott,  fontosnak érezte, hogy eljöjjön. Családjukban rendszeresen voltak ilyen programok, amikben ő is részt vett. Bár ő most böjtöt tart de a disznóvágások elmaradhatatlan finomságát a kráflit  megkóstolta.

Délutánra aztán minden elkészült és a kertbarátok összegyűltek a kultúrházban. Somogyi Zoltánné, Banai Ferencné és Banai Ferenc citeramuzsikával és közös énekléssel szórakoztatta a vendégeket, majd szép sorban feltálalták a finomságokat. Orjaleves, főtt hús, gombócos káposzta, sült húsok, hurka, kolbász na és persze a kertbarátok tavalyi borai. A rögtönzött borkóstolóban, bírálatban részt vett Unger Tamás is, az est vendége, aki a Somló Borrend nagymestere.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: