Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Két éves a Külső-várkerti szabadidőpark

Huszár Hajnal | 2024.05.16.

2022. május 15-én ünnepélyes keretek között, hatalmas érdeklődés mellett adta át az önkormányzat a kisgyermekes családoknak a Vajda Péter lakótelep mögötti játszóteret, s ezzel együtt a Külső-várkerti szabadidőparkot, másnaptól pedig már szabadon használhatták a létesítmény minden elemét a látogatók. A város legújabb rekreációs területe azóta is a pápaiak kedvence, mely minden korosztály számára lehetőséget kínál pihenésre, játékra, sportolásra, de a közlekedési funkcióit is erősítették a városrésznek.

-A park előkészítése jó másfél évtizedes munka volt – idézte fel dr. Áldozó Tamás azt az időt, amikor a mai látványtó helyén még csak a meder volt meg, de már az is illeszkedett a koncepcióba. Az önkormányzat a lakótelep mögötti értékes, de kihasználatlan területre egy rekreációs parkot álmodott meg, amely megvalósításához több pályázati lehetőség is adódott, és összesen közel 1 milliárd forint támogatásból és saját forrásból készülhetett el.

-A tervek padokról, sétányokról, látható vízfelületről, játszótérről, sétányokról, kávézóról, vizesblokkról szóltak, olyan területről, mely az egész város számára felkínálja a kikapcsolódás lehetőségét. Ehhez jött extra lehetőségként az Aktív Magyarország Program két pályázata, ami egy futókör és egy pumpapálya építését is lehetővé tette – emlékeztetett a városvezető.


A park építési munkálatai 2021 augusztusában kezdődtek meg, ekkor a futókör már készen volt, aztán következett a többi létesítményelem megépítése. A pumpapálya 2021 év végére készült el, a park egésze pedig 2022 májusára.

-A tapasztalatok szerint azóta is nagyon kedvelt helye ez a pápaiaknak. Amikor kicsit jobb az idő, nagyon sokan vannak, szívesen sétálnak, játszanak, üldögélnek a padokon az emberek, vannak, akik pedig sportolni járnak ide – mondta a polgármester, hozzátéve, az volt a céljuk, hogy a terület természetközeli állapotát és élővilágát megtartsák, nem pedig egy franciakert létrehozása.

Az elmúlt két évben a növények szépen megerősödtek, a látványtóba halakat telepített az önkormányzat, a LED-es közvilágítási rendszer okosításával takarékosabbá vált a park működtetése és változatlanul népszerű pihenőhelye ez a városnak. A zöldterületek vonatkozásában most egy újabb lépés következik, hiszen két nagyobb gyepes felületen méhlegelőt alakítanak ki a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kertészei. Ez tovább színesíti majd a park élővilágát és látványát.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: