Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Két kereszt

Huszár Hajnal | 2024.06.08.

Néhány évvel ezelőtt már megújult egy régi kereszt az Öreghegyben, most pedig két másiknak a felújítása zajlik, hogy megmaradjanak az utókornak, hirdetve Isten dicsőségét és az elődök értékteremtő munkáját. A felújítási munkákról az Öreghegy-Kishegy-Törzsökhegyi Városrész Tanácsadó Testülete döntött.

Zsegraics Gyula, a hegyek önkormányzati képviselője, a tanácsadó testület elnöke emlékeztetett, a város önkormányzata költségvetésében minden évben 2 millió forintot biztosít a városrész számára, ezt közösségi fejlesztések megvalósítására használják fel. Az idei évben a két útszéli kereszt felújításáról döntöttek. Hozzátette, a tanácsadó testület tagjai aktívan részt vettek a keresztek történetének felkutatásában, ami szükséges volt a felújításhoz. 

-A tanácsadó testület minden tagja támogatta Zsegraics Gyula elnök kezdeményezését – mondta el Herczeg Ferenc, a testület tagja. Felidézte, a döntést követően hosszú kutatómunka kezdődött, hiszen a Mély úti keresztről hiányzott a Madonna szobra, ennek hollétét kellett megtudniuk, a Felső úti kereszt felirata pedig annyira rossz állapotú volt, hogy a helyreállításhoz szintén szükség volt a múlt kutatásához.

Az 1902-ben állított Mély úti keresztet a háborúban lövedék érte, ott sérült volt a kőszerkezet, a Madonnát valamikor levették a keresztről, a korpusz megrozsdásodott, megkopott, így volt mit javítani a szakembereknek. Szerencsére a szobor előkerült, a kőhibát kijavították és az egész kereszt megújult. Környezetéből az elburjánzott növényzetet eltávolították, szeptemberben pedig új növényeket telepítenek majd, hogy rendezett legyen a terület is. A munkálatok nagy része már elkészült – tájékoztatott Zsegraics Gyula.

-Az 1889-ben az Igalhelység birtokossága által állított kereszt a Felső úton található. A kőszerkezet az elmúlt években megdőlt és számos repedés keletkezett rajta, a kerítés egy része eltűnt, a szobrok megkoptak – tudtuk meg az elnöktől. Mostanra a hibákat eltüntették és a kereszt régi szépségében hirdeti Isten dicsőségét.

Zsegraics Gyula érdeklődésünkre elmondta, az Öreghegyben még két felújításra váró kereszt áll, a Kishegyben is van kettő és a törzsökhegyi keresztre is ráférne a rekonstrukció. 


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: