Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

Két magyar művész alkotásai Brüsszelben

Szél Móni | 2023.02.11.

Szőke Gábor Miklós, valamint Horváth Pál munkái Sculptura címmel, a Brüsszelben először megrendezett szoborfesztiválon látható. A tárlat a Tour et Taxis kiállítótérben várja közönségét.

23 művész egy tárlaton 

Maga a kiállítás középpontjába a szobrász- és installációs művészetre fókuszálnak. A bemutatkozón belga, holland, cseh és magyar szobrászok alkotásait vonultatja fel a fesztivál.

A tárlaton Szőke Gábor Miklós kilenc szobra, és az 1957 óta Belgiumban élő Horváth Pál két kompozíciója látható.

"A Sculptura fesztivál a kortárs szobrok és plasztikák legnagyobb időszaki beltéri kiállítása Belgiumban. Az „utazástól a felfedezésig” mottóval megvalósuló rendezvény a művészeti stílusok széles skáláját, valamint nemzetközileg elismert művészek monumentális és kisebb méretű alkotásait sorakoztatja fel"

– idézi a sajtó Ake Verstraelen, fesztivál alapítót. 

2024 első hat hónapjában az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Belgium tölti be. Ebből az alkalomból a fesztivál Brüsszel közterein unióból érkező művészek időszakos kiállításával lesz jelen. 

"Mitológiai állatokat, vagy magyar pulit, illetve a vizát formázó kilenc szobra művészi tevékenysége elmúlt 15 évének különböző alkotói korszakait mutatják be"

– fogalmazott Szőke Gábor Miklós. A kiállítótér előtt felállított, mintegy 16 tonnás szoborcsoport a banki és tőzsdei világ két emblematikus állatának, a bika és a medve harcát ábrázolja. A corten acélból, valamint rozsdamentes acélból készült, egymásnak feszülő szobrok Budapestre, Krisztina körútra kerülnek hazaszállításuk után. 

"A szoborfesztiválon kiállított munkái a horizontalitás és a vertikalitás dialógusát, találkozását és örökös összekapcsoltságát mutatják"

– nyilatkozta  Horváth Pál. A térelemek nem csak a fizikai, racionális világot, hanem a spirituális valóságot is megjelenítik. 

A brüsszeli kiállítás március 12-ig látogatható. 

(Nyitókép: a Liszt Intézet Facebook-oldala)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: