Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Két ütemben rendezik a Lehel utcai árkot

Huszár Hajnal | 2024.02.21.

Mint arról múlt héten hírt adtunk, a Pápai Vízmű Zrt. megkezdte a Lehel utcai árok tisztítását. Az egykori Tapolca medret erősen benőtte már a lágy- és fás szárú növényzet, nagy mennyiségű iszap rakódott le a meder alján és sokan szemétlerakónak használták az árkot. Nem csoda, hogy a víz alig tudott elfolyni benne. A beavatkozás szükségességét a Pápai Vízmű – mely tavaly nyáron vette át a zárt és nyílt csapadékvíz-elvezetők tisztításának, karbantartásának feladatát – is felmérte, és több lakossági kérés is érkezett ezzel kapcsolatban – tudtuk meg Dr. Vaitsuk Máriától.

A városrész önkormányzati képviselője emlékeztetett, legutóbb 2021-ben tisztította ki az árkot a Városgondnokság, ám azóta újra benőtte a növényzet a medret. Mint mondta, örömmel látja, hogy a Vízmű nagyon komoly beavatkozást végez az 500 méteres területen és jól haladnak a munkával. A képviselő abban is bízik, hogy a rendezetté váló környezetben kevesebb hulladékot dobálnak el az erre járók és megszűnik az árok szemetes állapota is.

Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg a munkálatok első szakasza zajlik.
-Most eltávolítjuk a benőtt növényzetet, hulladékot és felhalmozódott iszapot. Ezzel az a célunk, hogy felgyorsítsuk a víz elfolyását az árokból, hogy ki tudjon száradni. A következő ütemben, egy-két hónap múlva végezzük el az árok keresztszelvényének rendezését és néhány helyen mederkorrekciót is végzünk majd.
A második ütem célja, hogy olyan rézsűt alakítsanak ki, amely később lehetővé teszi a gépi karbantartást és tisztítást, így az évi többszöri gondozás eredményeképpen mindig elfolyik majd a víz a befogadó felé és rendezett marad a terület – magyarázta. 

A Lehel utcai lakók örömmel fogadták az árok tisztítását, mint mondták, a már elkészült szakasz látványa össze sem hasonlítható a korábbival. Ugyanakkor azt is remélik, hogy egyszer majd lecsövezik és lefedik a medret.
-Így a víz is jobban el tud folyni, rendezetté válik a terület, de mindig nem lehet ezt csinálni. Egyszer kellene lefedni és azután nem lenne vele gond – fogalmazott Simon Ferenc, az utca egyik lakója.

A Tapolca meder befedése egyelőre nincs napirenden, hiszen óriási költséggel járna és erre nincs forrása a városnak. Ezt a munkát akkor tudják elvégezni, ha lesz hozzá pályázati pénz – reagált a felvetésre dr. Áldozó Tamás polgármester, aki képviselőtársával és a Vízmű vezetőjével tekintette meg a helyszínt.
-Abban megegyeztünk az itt lakókkal, hogy az árok lefedése lenne az igazi megoldás, de hiába tudjuk ezt, ennek most nincs realitása. Viszont kellő odafigyeléssel a lefedésig is lehet itt rendezett állapotot tartani, erre pedig a Pápai Vízmű Zrt. a garancia.

A körülbelül 500 méter hosszú nyílt árok tisztításának jelenleg a kétharmadánál tartanak a szakemberek, akik a gépi munka mellett kézi erővel is dolgoznak a területen, hiszen a fás szárú növényeket így lehet csak eltávolítani a mederből.
A Pápai Vízmű Zrt. egyébként november óta két másik, hasonlóan nagy befogadóképességű árkot már megtisztított: a Várkertfürdő mellettit és a Szabó Dezső utcait. Ez utóbbi helyszínen szintén lesz majd második üteme a munkáknak. 


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: