Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Kevés külföldi vásárol ingatlant Magyarországon

Szentgáthi Csaba | 2023.08.12.

Akik mégis, azok jellemzően elsősorban Budapestet, a határ menti településeket és a hagyományos üdülőövezeteket kedvelik.

A határon túlról érkezett vásárlók közül a németek a legaktívabbak. Az Otthon Centrum közreműködésével lebonyolított adásvételeknél a külföldi vevők 30 százaléka ugyanis Németországból érkezett. A külföldieket nemzetiségük alapján összegző tranzakciós listán a szlovákok a második, a románok pedig a harmadik helyen állnak. Az európai országok mellett amerikai, vietnámi, izraeli és egyiptomi veők is felbukkantak a piacon, derült ki az ingatlanközvetítő cég közleményéből. 

A külföldiek jellemzően a közép-magyarországi régiót kedvelik, a kiemelt célpont Budapest, majdnem minden második érdeklődő itt vett vagy bérelt lakást. A határon túlról érkezettek körében népszerűek a határ menti települések is, például Vízvár, Babócsa, Murakeresztúr, Lenti. Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint arról nincs szó, hogy a határ menti települések ingatlanjait koncentráltan felvásárolnák a külföldiek, inkább elszórt, eseti vásárlások jellemzőek. Az üdülőövezetek szintén a külföldiek kedvelt célpontjai, a Balaton és a Velencei-tó a sláger: Siófokon, Zamárdiban, Gárdonyban is vásároltak az idén külföldiek – tette hozzá Soóki -Tóth Gábor.

A közlemény szerint a külföldieket más érdekli az ingatlanpiacon, mint a magyar vevőket: vásárlásnál 52,2 százalék választ használt házat és 35 százalék téglalakást, míg új építésű ingatlanba 13 százalék fektet. A panellakás vásárlása nem opció számukra. Bérlésnél a használt lakások viszik a prímet: a külföldiek 61 százaléka tégla, 13 százaléka a panel mellett dönt.

Illusztráció: Pixabay

 

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: