Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kiemelkedő nemzeti értékké váltak a pápai sonkák

Huszár Hajnal | 2024.07.10.

Nem mindennapi kitüntetésben részesült az idén 111 éves Pápai Hús Kft. Négy terméke: a parasztsonka, a parasztlapocka, az Esterházy sonka és a Kőrishegyi sonka kiemelkedő nemzeti értékké vált, bekerült a Magyar Értéktárba. Erről adott hírt mai sajtótájékoztatóján a húsipari cég. Az eseményen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István, a Pápai Települési Értéktár Bizottság elnöke is.


-Nagy öröm számunkra a kitüntetés, hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség védelmében és népszerűsítésében, illetve növeli termékeink presztízsét is. A hagyományos, magyar ízek becsben tartása cégünk egyik alappillére. Ikonikus termékünkké az évek során a sonka, illetve annak különböző variációi váltak, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a készítményünkkel szeretnénk a Hungarikumok sorát megízesíteni – mondta Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.

A Magyar Értéktárba való bekerülés története itt Pápán kezdődött, amikor dr. Kovács Zoltán javaslatot tett az értéktárba való felvételre. 
-Múltbéli örökségünk közé nagyon sok minden tartozik, ezért is adtam be javaslatot a tapolcai vízimalmokról és a Pápai Tanítóképzőről, de a pápai sonka az ebben a körben is zászlóshajónak minősül – fogalmazott a javaslattevő, hozzátéve, nagy öröm, hogy négy pápai sonka kiemelt nemzeti értékké vált. Hangsúlyozta, ez egy újabb elismerés a helyi közösségnek, hiszen köszönet jár azoknak a dolgozóknak, akik ezeket a termékeket gyártják és köszönet illeti a cég vezetését is, amely az innováció mellett a hagyományok megőrzése iránt is elkötelezett.

E gondolatot erősítette meg dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki úgy fogalmazott, a pápai sonkák sikere az önkormányzat sikere is.
-Ha az önkormányzat alatt a város teljes lakosságát értem, akkor ez a város elismerése is. Ha szűkebb értelemben vesszük az önkormányzat kifejezést és a várost vezető szervezetet értem alatta, akkor a biztonságot és a jövőbe vetett hitnek a megerősítését jelenti, hiszen a Pápai Hús a város egyik legfontosabb gazdasági társasága. Ha pedig a város lelkét nézzük, akkor pedig talán a város legfontosabb társasága.


A polgármester emlékeztetett, ez a cég sok száz ember munkahelye és az volt a múltban is, a város számára pedig az egyik legnagyobb adófizető. Azt is felidézte, volt egy időszak, amikor az önkormányzat volt a tulajdonosa a nehéz helyzetbe került cégnek. Ez volt a legstresszesebb, legnehezebb időszaka az életének és a képviselő-testületének is, hiszen olyan felelősséget kellett vállalniuk, ami nem egy önkormányzatra van kitalálva. Mint mondta, a cég új tulajdonosának tevékenysége nagy tiszteletet érdemel, hiszen Frank Liut nemcsak hideg, kimért kínai üzletemberként ismerte meg, hanem olyan barátként is, aki őszintén érdeklődik a város ügyei iránt.

 

-A pápai sonkáknak neve van a hazai és a nemzetközi piacon is, és ez a név nem egy hirtelen jött népszerűségnek köszönhető, hanem a több évtized alatt kivívott pozíciónak, ami azt jelenti, hogy tartósan kiváló minőségű termékeket állít elő a cég. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy ezeknek a termékeknek van jövője – összegezte a városvezető.

A kiemelkedő nemzeti értékké válásig hosszú út vezetett, mely a Helyi Értéktár Bizottságban kezdődött, amely bevette a helyi értékek közé, majd a vármegyei értéktárba is javasolta – ahová szintén bekerült -, ezt követően pedig felterjesztette a nemzeti értékek közé. De ennél az elismerésnél sem állnak meg és tovább dolgoznak azon, hogy a pápai sonkák hungarikummá váljanak – tudtuk meg dr. Hermann Istvántól, a bizottság elnökétől.
-Először is ki kell derítenünk, hogy a nemzeti értékből, hogyan lesz hungarikum. A bizottság minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy hungarikum legyen, hiszen eredetileg is ezzel a szándékkal adtuk be a pápai sonkát a nemzeti értéktárba. Nekünk pápaiaknak és sokaknak az országban a pápai sonka hungarikum – közölte.

A kiemelkedő nemzeti értékké válásról a Hungarikum Bizottság döntött, ez a döntés egyértelműen jelzi, hogy a több mint egy évszázados hagyományokkal rendelkező termékeknek komoly jelentőségük és meghatározó szerepük van a hazai kultúrában, a magyar gasztronómiai értékek között. Az elismeréstől a cég további üzleti sikereket is vár.

Szappanos Péter ügyvezető elmondta, a kitüntető és megtisztelő elismerést termékeiken is meg kívánják jelentetni és a nemzetközi piacon is hangot adnak a külső, független szervezet által kiadott, kiemelkedő minőséget igazoló címnek.
Az ügyvezető egyébként meghatónak nevezte, a vállalat és a város, a helyi lakosok közötti kapcsolatot, azt a szenvedélyt, amivel a pápaiak szeretik a Pápai Húst és termékeit. Mint mondta, ez az országban példa nélküli és azt a szenvedélyt is fel lehetne venni az értéktárba, amivel a pápaiak fordulnak a cég és termékei felé.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: