Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PR cikk

Kilátások a déli tájakon – állás Békéscsaba városában

Varga András | 2023.11.13.

A hazánk déli részén található kisebb-nagyobb városok egy része valamilyen oknál fogva kevesebb figyelmet kap a mindennapokban, holott itt is emberek tízezrei élnek és dolgoznak. Így tehát gazdasági szempontból sem elhanyagolható tény, hogy e tájakon is találunk fontos központokat.

Központ a déli régióban

Hazánk déli részének jelentősebb részét – ahogy egyébként a teljes országét – az Alföld tájegysége tölti be. Bár a hatalmas rónaság sokak fejében valamilyen végtelen pusztaként él, itt is jelentős társadalmi és gazdasági központok, városok találhatók. A legtöbbet emlegetett példa ebben a térségben általában Szeged, holott Békés vármegye is rendelkezik említést érdemlő településekkel. Ezek közül a legkiemelkedőbb Békéscsaba, mely nem a helyi és környékbeli mindennapokban is fontos szerepet tölt be.

Amellett, hogy a város Békés vármegye székhelye, egyben a térség gazdasági-földrajzi központjának is tekinthető. Ennek megfelelően a legtöbb vállalat, intézmény is ide köthető, mellyel együtt jár az, hogy a város az álláslehetőségek tekintetében is a régió egyik vezetője. A korábban használt jelző szerint a megyeszékhely “Európa legnagyobb faluja”, mely mára természetesen bizonyos módosításokkal kezelendő. Tény azonban, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar továbbra is fontos szektorok.

A gazdaságilag kiemelt szerep és az itt működő üzemek miatt sok állás Békéscsaba élelmiszeriparához, szűkebben méltán híres húsiparához köthető, még ha az ágazat most már kisebb hangsúllyal is bír. A vidék legismertebb terméke ettől függetlenül továbbra is a csabai kolbász, mely hungarikum státuszának köszönhetően a határon túl is ismert és kelendő cikk. Az élelmiszeripari tradíciók természetesen továbbra is fontosak a városban, ám mára sok állás Békéscsaba más területein létesül.

Változó lehetőségek

Az alföldi tájakon jellemzően óriási mezőgazdasági tradíciókkal találkozhatunk, sok helyen pedig ma is kifejezetten virágzó tevékenység folyik a szektorban. A néhány évtizede lezajló iparosítás azonban sok helyen borította fel kedvezőtlenül az egyensúlyt, így ez a terület némiképp háttérbe szorult. Néhány városban azonban az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a mezőgazdaságra stabil élelmiszeripari tevékenység tudott épülni.

Békéscsaba esetében is ez volt a helyzet, még ha az élelmiszergyártás mára valamelyest háttérbe is szorult. A város korábban a hazai malomipar egyik központja volt, de működött itt baromfifeldolgozó üzem is, illetve a ma is megtalálható konzervgyár is nagyobb kapacitással termelt. Nem is csoda tehát, hogy a legtöbb állás Békéscsaba élelmiszeriparához volt köthető, hiszen ez a térség lényegében hazánk egyik éléskamrája.

A gazdasági változásokkal, az üzemek bezárásával és átalakulásával azonban az álláslehetőségek is kezdtek más képet mutatni. Ez a fajta jelentős átállás persze más déli városokban is megfigyelhető volt, hiszen például Pécsett a hagyományosan erős bányaipar eltűnésével egészen új képet kezdett mutatni a munkaerőpiac. Mára pedig a legtöbb állás Pécs egészen más szektoraiban érhető el. Békéscsaba esetében ennyire nem drasztikus a kép, de az átalakulás egyértelmű.

Új területek vonzásában

Bár az élelmiszeripar a korábbiakhoz képest háttérbe vonult, ma is sok termelő üzem működik Békés vármegye székhelyén. Ezzel együtt ma már sok állás Békéscsaba iparának más területein létesül, mely egyben azt is jelenti, hogy az élelmiszertermelés mellett egyéb ágazatokban is stabil helyzet alakult ki a városban. Mára az itt működő cserép- és téglagyár számít a legnagyobb munkáltatónak, így a legtöbb állás Békéscsaba építőipari termelőjénél érhető el. Az ipart illetően leginkább ez a két terület életképes, de más opciók azért így is akadnak.

A vidéki térségek, városok munkalehetőségeinek hiányáról sok szó esik, ám az összkép nem annyira negatív, mint azt általában állítják. A vidéki régiók fejlődésével az álláslehetőségek száma is megnőtt, bár tény, hogy nem egyenletes módon, a kínálat pedig időről-időre erős változást mutathat. Így tehát az, hogy egy állás Békéscsaba városában a horgunkra akadjon egyszer kifejezetten egyszerű kérdés, máskor azonban jóval mélyebbre kell ásnunk, hogy találjunk valamit. Ezért is lehet érdemes a célzott, földrajzi alapú keresést használnunk, ha állás után nézünk.

Ez esetben ugyanis csakis a kívánt helyi és környékbeli elérhető állások kerülnek listázásra, melyeket jóval egyszerűbb szűrni. Bár sok állás Békéscsaba városán belül érhető el, a környéken is akadnak lehetőségek, melyek távolsága a mindennapokban sem okoz gondot. Emellett pedig természetesen ma már sok olyan munka is elérhető, mely országosan bárhonnan végezhető, így a földrajzi korlátok – bárhol legyünk is – probléma nélkül elháríthatók.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: