Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kincsek nyomában

Horváth Andrea | 2024.06.23.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei két intézménye, a könyvtár és a Pannonia Reformata Múzeum vett részt a Múzeumok Éjszakájában.  A könyvtár két új programelemmel is várta a látogatókat.

Schilde René egy érdekes előadást tartott a könyvtár kincseiről, a régi könyvekről, az ősnyomtatványokról. Az ősnyomtatvány olyan dokumentum, mely a könyvnyomtatás feltalálásától, az 1450-es évektől kezdve 1500. december 31-éig szedésnyomással készült. Ilyen is van a gyűjtemény tulajdonában, s nagyon sok régi könyvritkaság. Közel 30 érdekességet ismerhettek meg a látogatók, csupa olyan kötetet, melyek nincsenek a polcokon, sőt, néhányat széfben őriznek. Ezek közé tartozik például a Pápai Református Kollégium Érdemkönyve, a híres pápai diákok kézírásával. 

Emellett volt kincskereső játék is. Ehhez kerettörténet tartozott, miszerint amikor Adásztevelre kényszerült költözni a Kollégium, a könyveket elrejtették. 31 év után, a visszatéréskor azonban nem emlékeztek, hova rejtették a köteteket, ebben kellett segíteniük a felfedező kedvű látogatóknak.

Egy keresztrejtvényt kellett megfejteni, melynek olyan kérdései voltak például, hogy ki alkotta a "Petőfi arcai" című festményt, vagy épp mely mesterséges nyelven jelent meg Petőfi-kötet 1890-ben. A válaszokra  a Petőfi-kiállításban bukkanhattak rá a látogatók. A megfejtés a Vizsolyi Biblia volt, mely az első magyar nyelvű biblia, egyháztörténeti emlék.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: