Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kitisztítják a vízelvezető árkokat

Huszár Hajnal | 2023.11.09.

A csapadékvíz-elvezető zárt csatornák gépi tisztítása mellett a nyílt árkok karbantartási munkáit is megkezdte a város területén a Pápai Vízmű Zrt. A napokban a Várkertfürdő és Petőfi Gimnázium mellett húzódó nagy befogadóképességű árkot tisztítják meg a benőtt lágy- és fásszárú növényektől, hogy szabad útja legyen a víznek.


-Ez az árok a Schwenczel rét környékéről, a Termál lakóparkból érkező csapadékvizeket gyűjti össze és a Várkertfürdő elfolyó vizét viszi a befogadóba – magyarázta Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, itt nincs nagy probléma, bár ebben az árokban is túlnőtt a sás és a nád és már 2-3 ujjnyi átmérőjű fás szárú növények is felnőttek a mederben, amit feltétlenül ki kell tisztítani, hiszen akadályozzák a víz elfolyását. A város más területein azonban sokkal rosszabb állapotban lévő vízelvezető árkok is vannak.


-Ezt a munkát most csak kézzel tudjuk elvégezni, hiszen túl sok a fás szárú növény a mederben, a későbbi rendszeres karbantartás során azonban már gépi tisztítást végzünk – magyarázta, hozzátéve, évente kétszer, nyár elején és a vegetációs idő végén ki kell pucolni a felszíni vízelvezetőket, hogy el tudják vezetni a csapadékot. Azt is elmondta, a nagy gyűjtőárkoknál kezdték a munkát, hiszen a megtisztított árokban gyorsabban elfolyik a víz. Így ha előbb a kisebbet takarítják ki, akkor onnan folyik gyorsabban tovább a csapadék, amit a még benőtt nagy árkok nem tudnak elvezetni és visszaduzzasztanak.-Ezek a felszíni nagyméretű árkok nemcsak a lakókörnyezetekben lévő nyílt árkok vizét továbbítják a befogadókba, hanem a zárt csapadékvíz-csatornákét is.

Ilyen nagyméretű nyílt árokból 8,5 kilométernyi van a városban – tudtuk meg a vezérigazgatótól. Ennek fele a város belterületén található: a Várkertfürdőnél végigfutón túl ilyen a tapolcafői övárok, a Szabó Dezső utcai, a Bocsor utcai és a Lehel utcai árok. Az árkok másik fele a külterületeken vezeti el a csapadékvizeket a befogadó Bakony-érbe és a Mezőlaki Sédbe.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: