Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kiváló nedűk fesztiválja

Huszár Hajnal | 2023.09.10.

A Somlói, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, a Móri, a Tokaji és a Villányi borvidékről, a Nivegy-völgyből és Tahitótfaluból érkeztek pincészetek Pápára az idei fesztiválra. Összesen tizenkét borház kínálja nedűit az öt napon át tartó rendezvényen és a tapasztalatok szerint, a borászok ezúttal is eltalálták a fesztiválozók ízlését, hiszen az első estétől kezdve nagyon sokan ellátogatnak a kastélyudvarba és sorra kóstolják a jobbnál jobb nedűket. A kínálatban fehér, vörös és rozé borokat, testes száraz borokat, könnyű gyümölcsös ízvilágúakat és édes desszertborokat egyaránt találnak a vendégek és több száz tételből válogathatnak a borbarátok.


A Somlói borvidék meghatározó gazdasága, a Tornai Pincészet a kezdetek óta résztvevője a Pápai Csülök- Cicege- és Borfesztiválnak. Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa úgy fogalmazott, köszönet illeti a várost a rendezvény megszervezéséért, hiszen nagyon fontos, hogy a borászatok meg tudjanak jelenni ily módon is a nagyközönség előtt.
-Változnak a szokások, a borfogyasztás általánosságban jelentősen csökken. Ahhoz, hogy megtartsuk fogyasztóként az újabb generációkat, találkozási pontok kellenek. A legjobb találkozási pontok pedig azok, amik közel vannak a fogyasztóhoz. Az ilyen fesztiválok kiválóak erre. Itt a borászatoknak van lehetősége megmutatni a boraikat, kicsit tanítani az embereket a bor élvezetére, hiszen azért készítjük a borokat, hogy örömet szerezzünk. Mindemellett pedig remek programok, zenék szórakoztatják a vendégeket – mondta.


A Tornai Pincészet az idén is változatos kínálattal érkezett, melyben megtalálható többek között az Aranykönny, a Juhfark, a Sauvignon Blanc és ők nyerték el az idén fesztivál fehérbora címet is a Grófi Hárslevelűvel, mely szintén megkóstolható.
-Ez a Grófi dűlőből származó 2019-es bor, benne vannak a jellegzetes somlói zamatok, a hársméz illat, alkoholtartalma nem túlzó. Nem könnyű bor, de nagyon jól iható, remek savakkal – jellemezte a tulajdonos a győztes bort, mely egyébként a nemzetközi borversenyek élmezőnyében szerepel.

A fesztivál vörös bora a villányi Jammertal Borbirtok 2018-as Cassiopeia bora lett, melyet ugyan most nem tudnak megkóstolni a borbarátok, de a pincészet számos más kiváló nedűjét igen. A borászat idén is örömmel jött Pápára, hiszen itt gyönyörű a környezet, kiváló a szervezés és nagyon sok a vendég – mesélte Malek László kiemelt ügyfélmenedzser.
-Az elmúlt kilenc évben Pápa az egyetlen, ahol szabadtéri rendezvényen részt veszünk. Nagyon szeretjük ezt a várost és ezt a fesztivált. Azt vettük észre, hogy itt nemcsak szeretik a borainkat, hanem szakértőik is az itteniek a borainknak, köztük a luxus kategóriájú boroknak. Az idén is hoztunk két kiválóságot, olyan borokat, amiket máshová még nem vittünk és örömmel látjuk, hogy keresik őket a vendégek.

A Jammertal Borbirtok is nagyon sok visszatérő látogatót fogad minden évben, törzsvendégeik jellemzően egy-egy konkrét bort keresnek. Az ügyfélmenedzser szerint egyébként a rendezvény nemcsak munka számukra, szeretik a fesztivál jó zenéit és néhány baráti beszélgetésre is jut idő a jelenlévő pincészetek képviselőivel.

A jó zenék, a finom nedűk és az ízletes ételek élvezetére, a barátokkal, ismerősökkel való találkozásra, az önfeledt szórakozásra ma is remek alkalmat nyújtott a fesztivál. A legkorábban érkező látogatókat a Megafon Zenei Egyesület műsora üdvözölte, őket a Pápai Musical Stúdió, majd az Akusztik Duó követte a színpadon a fesztiválsátorban. Már kora este nagyon sokan érkeztek a kastélyudvarba, Palya Bea koncertjére pedig ismét népes tömeg gyűlt össze. A fesztivál nemcsak a pápaiakat vonzza, a környékbeli településekről és távolabbi helyekről is érkeztek szórakozni vágyók. 

-Első alkalommal jöttünk el a fesztiválra és az első benyomásunk nagyon pozitív: jók a zenék, nagyon finomak a borok – mesélte Téringer Andrea, aki párjával Győrből jött el a rendezvényre. Mint mondta, a száraz vörös borokat kedveli, vannak kedvenc borvidékei, melyeknek szívesen fogyasztja a borait. A győri házaspár tetszését az ételkínálat is elnyerte, ők berének hívják a cicegét, de ezt és a csülökételeket is örömmel kóstolták meg. 
-Első alkalommal vagyunk itt, de biztos, hogy visszajövünk a következő években is – mondták a győri vendégek.

Az esti nagykoncert után az éjszakába nyúlt a borszombati mulatság, a legkitartóbb vendégek szórakoztatásáról a Catsby zenekar gondoskodott. 


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: