Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Klasszikusok a világ körül

Horváth Andrea | 2024.04.06.

Különleges koncertnek lehettek részesei, akik ellátogattak a tapolcafői református templomba péntek este. A templom rendszeresen ad otthont  komolyzenei hangversenyeknek, ezúttal a Rákász Gergely Alapítvány fiataljai léptek fel: Dénes Dorottya csellóművész, Kiss Péter harmonikaművész, Szigeti Bence gitárművész.

A koncerten részt vett Rákász Gergely orgonaművész is, aki elmondta, hogy az alapítványa határon túli kis településeken és szórványban élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket és fiatal tehetségeket karol fel. Lehetőséget ad fiatal muzsikusoknak, hogy színpadon gyakoroljanak. 

– Nagyszerű felkészítő tanáraink vannak, tehetséges és szorgalmas gyerekeink, de minden odaadás és szorgalom egy pillanat alatt összeomolhat a színpadi nyomás alatt, amire nem lehet az iskolapadban felkészülni. Ez sokszor választóvonal egy előadó karrierjében. Ehhez adunk támogatást, lehetőségeket. Jelenleg 14 fiatal művészt támogat az alapítvány.

Dénes Dorottya elmondta, hogy nagy lehetőség ez a fiatal zenészek számára. Hozzátette, ők hárman most lépnek fel először együtt, tehát a tapolcafői koncert volt a nyitánya közös munkájuknak, hisz mát több alkalmat is szervezett az alapítvány a következő hónapokra, nyáron pedig Erdélyben lépnek fel.

A koncert létrejöttében nagy szerepe volt Zsegraics Gyula önkormányzati képviselőnek, ő szorgalmazta, hogy a fiatalok Tapolcafőn is elvarázsolják a közönséget.

A repertoárban valóban a világ minden tájáról szerepeltek klasszikus dallamok, nem csupán európai, de többek között dél-amerikai szerzők műveit is játszották hol szólóban, hol kamara formációban a művészek – gyönyörűen.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: