Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kódex otthonra

Horváth Andrea | 2024.07.09.

Kódexeket készítenek a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában a Tiniciálé tábor résztvevői. A református könyvtár táborába 10-15 éves résztvevőket vártak.

 

– Tiniciálé a tábor neve, vagyis tiniknek iniciálé készítést kínálunk többek között, a kódex rejtelmeibe vezetjük be őket, a tegnapi napon írástörténettel kezdtünk – mondta Pap Gabriella táborvezető.

 

A gyerekek ma Katona Dávid vezetésével a kalligráfia, azaz a szépírás rejtelmeivel ismerkedtek. Három betűtípussal foglalkoztak a táborozók. – Ez három radikálisan különböző betűtípus, pont azért, hogy akit a szögletes, geometrikus vonalak érdekelnek, az akkor a gótikus betűk világába tud belemélyedni. Akit inkább az ívek, a lendület, akkor a humanista írásképpel találhatja meg a lelkével együtt rezgő írást. A harmadik az unciális, az is egy gömbölyded, a VI., VII. században nagy népszerűségnek örvendő, tehát az idő próbáját kiálló betűtípus – mondta Katona Dávid.

 

A régi idők szép betűit nem könnyű feladat ábrázolni, de Katona Dávid adott fogódzót a gyerekeknek.  – A bonyolult feladatok megközelítésének az egyik leghatékonyabb módja, ha lebontjuk apró részekre. Minden bonyolult dolog egyszerű, könnyen felfogható dolgokból áll föl, az univerzumunk is, a testünk is. Ugyanígy a betűknek is van egy anatómiája, vannak visszatérő szerkezetek, vannak törvényszerűségek minden egyes betűtípusnál, amik végigkövethetőek, a mai nap folyamán például azzal foglalkoztunk, hogy a különféle betűtípusoknak ezeket az alapvető építőegységeit ismerjük föl és kezdjük el kombinálni.

A táborozók holnap a papírmerítés rejtelmeivel ismerkednek, s aztán elkezdik készíteni a saját kódexüket, melyet pénteken a táborzárón szüleiknek is megmutatnak majd.

 


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2024.07.12.

  A legfontosabb hírek a városból.

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: