Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Költségvetés nehézségekkel és kockázatokkal

Huszár Hajnal | 2023.02.15.

A törvényi szabályozás szerint a képviselő-testület tagjai számára február 15-ig kell eljuttatni az önkormányzat költségvetés-tervezetét. A dokumentumot a gazdasági bizottság véleményezésével együtt kapják meg a városatyák – ez a határozat született meg a bizottság ma délutáni ülésén. A tanácskozáson hét bizottsági tag vett részt, jelen voltak a Városháza osztályvezetői és az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok vezetői is.


A Bakos László képviselő vezette munkaértekezlet elején dr. Áldozó Tamás polgármester mutatta be röviden a város idei büdzséjének tervezetét, majd kérdések és hozzászólások hangzottak el. A kérdések főként a várható energiaköltségekre, a megtakarítási lehetőségekre,  a megújuló energiaforrásokra és a bizonytalanság miatti kockázatokra vonatkoztak.
A városvezető hírportálunk kérdésére a költségvetés tervezetével kapcsolatban úgy fogalmazott, 1994-ben lett képviselő, azóta volt már több nehéz időszak, ez most azokhoz hasonlít.
-A Bokros csomag idején és a 2010-es válság idején voltunk ilyen nehéz helyzetben, a mostani költségvetés ezekhez hasonlítható, de kockázatait tekintve talán még ezeknél is rosszabb helyzetben kellett megterveznünk az idei büdzsét.
Kiemelte, nagyon sok a bizonytalanság, az olyan tényező, ami esetében csak valószínűségekkel tudnak számolni. Ilyen a gáz és a elektromos áram díja az év végén, az, hogy hogyan tudnak teljesíteni a város gazdasági társaságai, vagy hogy az intézmények mennyire tudnak a kapacitásaikat észszerűen kihasználva takarékoskodni. Mindezek ellenére a polgármester úgy véli, a város költségvetése tartható lesz.
-Biztos, hogy teljesítjük a törvényből ránk eső feladatokat, azok az önkormányzati szolgáltatások, amik eddig Pápán elérhetőek voltak, biztonsággal elérhetőek lesznek idén is. 8,5 milliárd forint bevétellel és ugyanennyi kiadással tervezünk és nagyon szigorú felügyelet mellett ez a költségvetés végrehajtható lesz – hangsúlyozta.


Grőber Attila ellenzéki képviselő több kérdés felvetése után azt mondta, amióta képviselőként dolgozik, ilyen nehéz költségvetéssel nem találkozott.
-Ilyen nehéz körülmények között még nem született költségvetés. Egy példa erre: a büdzsé majdnem 90 százaléka működésre fordítódik és 10 százalék csak a fejlesztés. Ezt a költségvetés itt írták, de nem itt született. Azért nem, mert nagyon sok külső körülmény befolyásolja a költségvetést és itt nem csak a háborúra gondolok, hanem arra, hogy az önkormányzat és a központi költségvetés forrásmegosztása között rendszerszintű változásra van szükség.


Az ülés végén Bakos László, az ülést vezető képviselő elmondta, a jelenlévő hét bizottsági tag 4 igen és 3 tartózkodó szavazattal arról hozott határozatot, hogy a rendelet tervezetét elfogadásra javasolja a képviselő-testület számára. A dokumentumot a bizottság határozatával együtt az ülést követően azonnal kiküldték a testület minden tagjának, akik a soron következő önkormányzati ülésen tárgyalják majd a város idei büdzséjét.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: