Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Komfortos, energiatakarékos, környezetbarát – már működnek a klímák a JMK-ban

Huszár Hajnal | 2023.12.22.

Az önkormányzat idei energetikai beruházásai közé tartozik a JMK hűtő-fűtő klímákkal való felszerelése. A most befejezett munkálatok a színházépület energetikai korszerűsítésének harmadik elemét jelentik, hiszen előbb egy uniós projekt keretében kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a homlokzatokat és a tetőt, ezt követően pedig önkormányzati forrásból napelemeket telepítettek az épületre. 
-A meglévő napelemrendszer által termelt villamosenergiára alapozva összesen 13 darab hűtő-fűtő klímát szereltünk az épület emeletén található irodákba, a tárgyalóba és az előadóterembe, a berendezésekhez 5 darab kültéri egység tartozik, melyek a lapostetőn kaptak helyet – összegezte a beruházást Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető.


Mint mondta, a napelemrendszer áramtermelése lehetővé teszi, hogy minden elektromos berendezést erről működtessenek, a szaldó elszámolás pedig még hatékonyabbá teszi az áramfelhasználást.
A hűtő-fűtő klímák nyáron nagy segítséget jelentenek a nyugati tájolású irodahelyiségek hőmérsékletének csökkentésében, hiszen ezek a terek nagyon átforrósodtak kánikula idején. Ugyanakkor a berendezések lehetővé teszik a helyiségek fűtését is, vagyis az irodák fűtéséhez bizonyos hőmérsékletig nem szükséges a gázkazánt működtetni. Így, amennyiben az épület többi részén csak temperáló fűtésre van szükség, akkor is kellemes melegben dolgozhatnak a munkatársak. Mindez nemcsak nagyobb komfortérzetet, hanem jelentős költségmegtakarítást eredményez.


Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, az elmúlt időszak megmutatta, hogy mekkora problémát jelent a gáz árának jelentős emelkedése, ezért nagyon fontos a most megvalósult beruházás.
-Köszönjük az önkormányzatnak, hogy segítségünkre volt abban, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amivel optimalizálni tudjuk az energiafelhasználásunkat. Ezzel a megoldással lehetőségünk nyílt megújuló energiaforrás használatára, ami szintén nagyon fontos – közölte, hozzátéve – a klímaberendezéseknek köszönhetően a gázfűtést egyáltalán nem kell vagy csak minimálisan kell használnunk az emeleti helyiségek fűtésére. Ezzel kapcsolatban egyébként már vannak tapasztalataik, hiszen a városi könyvtár épületében is ilyen berendezésekkel fűtik az irodákat és ott is napelemek termelik meg az elektromos áramot.


A beruházás 13 millió forintba került, ez nemcsak a klímák beszerzését és felszerelését tartalmazza, hanem a szükséges villanyszerelési munkákat és az épület villámvédelmi rendszerének átalakítását, amire a kültéri egységek tetőn történt elhelyezése miatt volt szükség – tájékoztatott Rádi Róbert.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: