Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Konferencia egy titokzatos kápolna kapcsán

Horváth Andrea | 2024.05.25.

Varázslatos kápolna rejtőzködik a Bakonyalján három apró falu, Bakonyság, Bakonyszentiván és Nagydém között, ahol több mint 250 éve miséznek. A kápolnának új harangja van, s ehhez kapcsolódóan a Jókai Mór Városi Könyvtárban konferenciát szerveztek.

Korábban csodaszép római bronzszobrok és babiloni eredetű érme került elő a kápolna közvetlen közeléből. A história minden egyes fejezete csupa talány. Az Esterházyak révén bajor telepesek érkeztek a szomszédba, egy olyan Madonna szoborral, amely egyetlen pillantással rabul ejti a látogatót. A história minden egyes fejezete csupa talány, de kiderülnek azon igényes kivitelezésű helytörténeti kötetből, amely Gazdag G. László tollából jelent meg, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek ajánlásával.

 

Gazdag G. László Budapesten élő mérnök, fizikus. A bakonysági rokonoknál hallott a kápolnáról. Földing Ernő gondnok sok anyagot, fotót, cikket őriz a helyről, az ő támogatásával aztán nagyon gyorsan elkészült a kötet. A bakonyszentiváni templomban található az altöttingi Szűzanya-kegyszobor másolata.  Magyarországon amúgy több helyütt van másolata az altöttingi Máriának, például Esztergomban, de a bakonyszentiváni kegyszobor a legszebben kidolgozott a másolatok közül.

S hát amiről talán még többen tudnak: Meszlenyi Terézia római katolikus volt, míg Kossuth Lajos evangélikus, ezért a vegyes vallású házasságkötés szokatlan és megalázó körülmények között történt 1841. január 9-én a pesti belvárosi római katolikus plébánián. Ezek után nem lehet véletlen, hogy az após, Meszlenyi János, aki hitbuzgó katolikus ember volt, egyházi áldásban kívánta részesíteni a házasságot. Ezért a nászútról hazatért és Kisdémre látogató ifjú pár házasságát a csárdapusztai kápolnában áldatta meg egy plébános barátjával. 

A városi könyvtár alkalmára több előadót is hívtak. Dr. Kovács Zoltán országyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek beszélt a hit gyökereiről. Dr. Gazdag László, a kötet szerzője a kápolnáról szólt, s meghívott előadóként részt vett a rendezvényen Prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész. Szabó Rita könyvtáros pedig a környékünkön található út menti keresztekről beszélt.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: