Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Korán kezdték az aratást a gazdák

Huszár Hajnal | 2024.07.01.

A hagyomány szerint Péter, Pál napja, június 29-dike az aratás kezdetének időpontja. Az idei évben viszont sokkal korábban elkezdték a betakarítást a gazdák. Az Agrárminisztérium államtitkára egy interjúban arról beszélt, hogy hazánk egyes területein már június 6-7-én megindultak a kombájnok. Felénk ennyire korán nem kezdődött meg a munka, de két hete már Pápa környékén is aratnak.

-Az aratás igazi ünnep nekünk gazdálkodóknak, főleg amikor végzünk vele és magtárba kerül a termény – mondta mosolyogva ifjabb Vida Gábor magyargencsi gazdálkodó, hozzátéve – természetesen sok feszültséggel is jár, mégis ez koronázza meg az egész éves munkánkat.

Az agrármérnök családi gazdaságában 100 hektár területen gazdálkodik, területük egy kisebb része rét, 85 hektár pedig szántó. Saját állatállományuk takarmányozására és értékesítésre is termesztenek szántóföldi növényeket. Az idén ők is két héttel korábban kezdték meg a betakarítást, mint az előző években.

-A korai aratás az időjárási körülményeknek köszönhető. Az egész tenyészidőszakban kedvező volt az időjárás a gabonáknak. Meleg volt a tavasz, a csapadék folyamatosan a növények rendelkezésére állt, így az egész tavasz folyamán szépen fejlődtek és ez folytatódott május végéig – idézte fel, hozzátéve, most júniusban is rendkívüli mennyiségű csapadék érkezett területükre, saját mérése szerint Magyargencsen 170 milliméter eső esett, ami kiugró mennyiségnek számít.

A nyár eleji sok csapadék egyes szántóföldi növénykultúráknak kedvez, a betakarítás előtt álló gabonáknak azonban kevésbé, hiszen a nagy esők kiverhetik a szemeket a kalászból, ami veszteséget okoz, a sok eső miatt pedig azzal is számolni kell, hogy a 16-20 tonnás kombájnokkal, nehéz traktorokkal nem mindig tudnak rámenni a földekre. Emiatt vontatottá válhat a betakarítás és bár korábban kezdték, nem biztos, hogy ennyivel korábban be is tudják fejezni – magyarázta a szakember.

A sorban első betakarítandó növényt, az őszi árpát azonban már ifjabb Vida Gáborék is learatták. 
-Nálunk a termésmennyiség jó közepesnek mondható. Gombabetegségekkel küzdöttünk, ami szintén a csapadékos időjárás eredménye. Emiatt nagyon oda kellett figyelnünk és többszöri védekezésre volt szükség – árulta el.

Az aratás gazdaságukban az őszi búzával folytatódik, már a héten tervezik megkezdeni a munkát, hiszen aratásra készek a búzatáblák. A korlátozó tényezőt itt is a talajviszonyok okozhatják és a mostani sok eső a kenyérgabonák sikértartalmára sincs jó hatással, hiszen a tenyészidőszak végén érkező csapadék kimoshatja a szemekből a sikért.

Az őszi árpa jellemzően már mindenütt magtárba került, az aratás rendjében ezt a repce követi – aminek a betakarítását már több gazda megkezdte -, közben pedig az őszi búza aratása is megkezdődik és ezután következnek a tavaszi kalászosok – sorolta az agrármérnök.

Ifjabb Vida Gábortól azt is megtudtuk, a kapásnövények – kukorica, napraforgó – nagyon szeretik ezt az időjárást, az időben vetett kukoricák hatalmasak, már hozzák a címert, most fognak virágozni. Nagyon szépek a napraforgótáblák és ígéretes a szója is a környékükön, ezeknél a növényeknél jó termés várható, ha rendkívüli kárt nem szenvednek a hátralévő időben. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: