Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Körültekintően a fűtéssel!

Pintér-Papp Eszter | 2023.10.15.

Október 15-én, vagyis ma hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon. S mintha a természet is tudatában lenne ennek, megérkezett az első igazán hűvös, őszies nap is. A hűvösre fordult időben bizony jólesik behúzódni az otthon melegébe, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a fűtés sok veszélyt is rejt!

A Katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy az elmúlt években a lakástüzek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fűtőeszközök telepítését bízzák szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessék a gyártói utasításokat! Az épített fűtőeszközök – kandallók, kályhák – építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessék! A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről. Olyan kéményt használni, amelyik nem rendelkezik megfelelőségi nyilatkozattal, nemcsak tilos, hanem életveszélyes is! Akár lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől! A kipattanó szikrák ellen használjanak szikrafogót! Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meggyulladhat, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is.

Fontos tudni, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés. Ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről. Nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

Kérjük, fogadják meg a Katasztrófavédelem tanácsait, hogy kockázat nélkül élvezhessék otthonuk melegét!

Illusztráció: s-wloczyk2 képe a Pixabay -en 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: