Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Köszöntjük a hölgyeket!

Pintér-Papp Eszter | 2024.03.08.

A textiliparban dolgozó nők New York-ban, 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és tisztességes fizetést követelve sztrájkba léptek. Egy másik, női jogokkal összefüggő, március 8-i esemény 1917-ben történt, amikor ezen a napon Oroszországban tartottak tüntetést.

A nőnap 1910-ben vált nemzetközivé, Clara Zetkin ugyanis a második Nemzetközi Szocialista Női Konferencián ekkor tett javaslatot a világnap létrehozására. Hazánkban először az 1910-es évek elején ünnepelték a Nőnapot, majd 1948-tól szinte kötelezővé vált megünneplése. A Nőnapot 1975. óta az ENSZ is elismeri és a világnapok sorában tartja számon.

A Nőnap mára hazánkban is elvesztette munkásmozgalmi jellegét, s arra az évszázados küzdelemre irányítja a közvélemény figyelmét, melyet a nők vívtak egyenjogúságukért. Ugyanakkor számos civil szervezet ezen a napon hívja fel a figyelmet a nőket ért erőszakos cselekmények elleni fellépés fontosságára.

A férfiak többsége ezen a napon virággal, édességgel kedveskedik a számukra fontos hölgyeknek. Sokak számára ez csak egy kedves szokás, és nem a világnap történelmi, társadalmi hátterének felidézését, hanem a hölgyek iránti tisztelet és szeretet kifejezését tartják fontosnak.

A Pápai Médiacentrum ezzel a pár sorral és a jelképesen a fotón látható virágokkal köszönti a hölgyeket.  

Illusztráció: Bruno képe a Pixabay -en.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: