Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közeli helyeken – élményteli városi kirándulás

Huszár Hajnal | 2024.05.20.

Lassan itt a nyár, a zöld ezer árnyalatában pompáznak a parkok, rétek, mezők és virágok sokasága színesíti a természetet. Érdemes kihasználni az időt egy kirándulásra, hosszabb sétára a tavaszillatú, jó kedvre hangoló világban. Íme néhány ötlet, ami belefér akár egy délutánba is és pénzbe sem kerül.

Sétára invitáló nyugodt és szép természeti környezetet akkor is találunk, ha nem akarjuk átlépni a város határait. Itt vannak például gyönyörű parkjaink – a Várkert, az Erzsébet liget, a Schwenczel rét és a Külső-várkerti szabadidőpark – melyeket, ha felfűzünk egy hosszú sétára, akár 10 kilométeres kényelmes túrát is tehetünk. Kisgyermekes családok számára különösen praktikus kirándulási helyek ezek, hiszen szinte mindenütt találunk izgalmas játszóteret és hozzá pihenőpadokat, amik még vonzóbbá tehetik a programot. A városi kirándulást bicajjal is megtehetjük, minden helyszínre eljuthatunk biztonságos kerékpárúton vagy kerékpáros nyomsávon, a bringa pedig a pumpapálya kipróbálásánál is nagyon jól jön.

A belvárosból indulva a Fő tér egyre színesebb arca derítheti jó kedvre a szép iránt fogékony sétálókat, hiszen kikerültek a virágoszlopok, az ágyásokban már elfoglalták helyüket az egynyári növények és már itt tarthatunk egy rövid játékos pihenőt a kicsikkel a fák árnyékától védett játszótéren.

Az Erzsébet ligetben sétálva a pavilon nyújt nyugodt pihenőhelyet, innen rácsodálkozhatunk a rendezett, ám mégis önmaguk természetes állapotában meghagyott fás park növényeire. S ha jól figyelünk a színes lombok felé fordítva tekintetünket, a sok csivitelő madár mellett kedves mókusok akrobata mutatványait is megleshetjük. 

A Várkert árnyas fái közé átlépve megcsodálhatjuk a sétányok mellett dúsan burjánzó cserjéket, az évszázados platánokat, melyek utunkat kísérik, az aktív kikapcsolódást kedvelők pedig a fitneszparkban elégíthetik ki mozgásigényüket, míg az apróságok a játszótéren élhetnek át izgalmas kalandokat. Számtalan pihenőpadot találunk itt, ahol érdemes elidőzni, a kicsik játékát pedig a kávézó teraszáról is szemmel tarthatjuk.

Sétánkat innen könnyen folytathatjuk a város legújabb parkja felé, a két évvel ezelőtt átadott Külső-várkerti rekreációs terület szintén lehetőséget nyújt az aktív szabadidős tevékenységeknek, vagy a nyugodt pihenésnek. Bár a nyílt területen a fácskák még nem sok árnyékot adnak, az óvoda mögötti erdőrész és a Várkertfürdő felőli Fenyves sétaútjait bejárva kellemesen hűsölhetünk, a kihelyezett pihenőpadokon pedig jó üldögélni egy kicsit.

A gyermekeket itt egy mesebeli „vízivilág” várja a nagy és kis kalózhajóval és tengeri lényekkel, a motorikus parkban próbára tehetik ügyességüket, a pumpapálya pedig a bicajjal érkezőknek extra kalandot ígér.

Érdemes leülni a vízpartra is, és a stégről figyelni a tó élőlényeit. Ha szerencsénk van – meg néhány kenyérdarabka is lapul a zsebünkben – ezernyi apró halacskát, sőt méretes pontyot is láthatunk, amint lecsapnak a vízbe dobált csemegére. A megszomjazókat várja a kávézó és máris felfrissülve indulhatunk tovább.       

Hiszen a Schwenczel rét innen már csak egy rövid túra, s ha délutáni kirándulást teszünk, addigra megjelennek ott is az árnyékok, melyek hűsítik a nyárias meleget. Itt is kellemes látványt nyújt a tó vize, kalandra invitál a különleges játékeszközökkel felszerelt játszótér, a zöld környezet pedig nyugodt felüdülést ígér.


Kellemes időtöltést nyújt a Tapolcafői Forrás Tanösvény felkeresése, ahová biciklivel gyorsan eljuthatunk, de egy hosszabb sétát is megér, hiszen 5-6 kilométer távolságra van csupán a belvárostól. Az Örvény-tó látványa, a patak csobogása, a malomkerék komótos forgása, a pompázatos buja zöld növényzet, a fák árnyékában felállított pihenőhelyek, a forrásvíz kóstolásának lehetősége bizony olyan látvány és olyan élmény, amit kár kihagyni egy ilyen szép napon.


Fotó: Pintér Ádám, Babos Petra, Huszár Hajnal

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: