Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közeli helyeken – erdei kalandok a Bakonyerdő Zrt. ajánlásával

Huszár Hajnal | 2024.05.25.

Kellemes időjárást ígérnek a meteorológusok vasárnapra, érdemes kihasználni az időt egy kirándulásra, hosszabb sétára a természetben. Íme néhány ötlet, ami belefér akár egy délutánba is. Városunk környéke bővelkedik kirándulóhelyekben, mi most azokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót a Bakonyerdő Zrt. ajánlásával, melyek 30 kilométeres körzetben találhatók és elsősorban nyugalmat, friss szabad levegőt és a táj szépségét kínálják élményként.  

(Fotó: Gombási Mónika) 

A Bakony egyik csodája, a Bakonybéltől nem messze, az erdőrengetegben megbújó Hubertlaki-tó, közismert nevén, a Gyilkos-tó. A tó Huszárokelőpusztáról négy kilométeres könnyű sétával megközelíthető, mely kiváló családi kirándulás minimális szintkülönbséggel, jól jelzett turistautakkal, tanösvénnyel, fenséges bükkszálerdővel, kulturált pihenőhelyekkel, és főleg a bakonyi Gyilkos-tó mesés látványával.

(Fotó: Bakonyerdő Zrt.)

Igazi gyöngyszem a Bakony szívében a bakonyi Gyilkos-tó közelében megbúvó Forrasztókői Egzótakert, melyet az egzóta honosítási program részeként létesítettek, mintegy hetven éve. A Huszárokelőpusztától Királykapuig vezető úttól nem messze található. A kísérleti terület közepén erdei pihenő, esőbeálló, tűzrakó hely és ülőpad garnitúrák várják a túrázókat. Érdemes felsétálni az egzótás felett 366 méter magasan álló kilátóponthoz is, ez megkoronázhatja kirándulásunkat.

(Fotó: Gombási Mónika) 

Kup települése mellett helyezkedik el az összefüggő erdős területet képező Kupi-erdő, amely azon túl, hogy számos régi tölgyfa egyeddel és értékes vadállománnyal is rendelkezik, az Esterházy Erdészeti Erdei Iskolának is helyet ad. Az erdőben két tanösvényt alakítottak ki az érdeklődők számára, egy 1 kilométeres és egy 4 kilométeres kört. A nagy körúton haladva felkereshetjük a felújított Szentkút-forrást is.

(Fotó: Temészetjáró.hu)

A magyarpolányi Ödön-forrás Döbrönte közelében található. Erdészeti murvás úton megközelíthető, amelyen a zöld és sárga sáv turistajelzés is halad. A forrás mellett felújított négy évszakos menedékház és egy kiváló piknikezőhely várja a sétában megfáradt látogatókat. A forrás legegyszerűbben Döbröntéről, a Z jelzésen érhető el. 

(fotó: Dömsödi Áron MTSZ)

Ezek a kirándulóerdők a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő területek, az erdőgazdaság nagy gondot fordít erdeiben a rend és tisztaság fenntartására. Ezt kérik a látogatóktól is. Az erdőjárásnak vannak szabályai, melyeket illik betartani, ezek közé tartozik, hogy a kijelölt túraútvonalakról ne térjünk le, hogy az erdő növényeit, virágait ne szedjük le és hogy ne hagyjunk szemetet magunk után a természetben. Hiszen, ha a teli üdítőspalackot elcipeltük a hátizsákunkban, az üreset már könnyedén hazavihetjük magunkkal, mint ahogy az elfogyasztott szendvicsünk csomagolópapírját is. Így a legközelebbi kirándulásunkkor is a természetben gyönyörködhetünk, a szeméthalmok miatti bosszankodás helyett.   


(Fotó: Bakonyerdő Zrt.)

(Címlapfotó: Mizsei Bernadett)

A fotókat a Bakonyerdő Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.


 • Friss hírünk
  ZENE

  Az érzelmes szövegíró

  Az amerikai énekes, dalszerző, producer, Charlie Puth (1991) a YouTube-on megosztott...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: