Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közeli helyeken – hegyek, völgyek között

Huszár Hajnal | 2024.06.22.

Egy hosszú, munkával töltött hét után mi lehetne jobb annál, minthogy kimegyünk a természetbe, élvezzük a nyári időt, megcsodáljuk a táj szépségét, átmozgatjuk tagjainkat és feltöltődünk a csendből, nyugalomból, s közben kellemesen múlatjuk az időt családtagjainkkal, barátainkkal. Ezt az élményt kínálja az a két helyszín, melyet most ajánlunk olvasóink figyelmébe. Ezúttal is 30 kilométeres körzetben maradunk, és ezúttal is olyan kirándulást javaslunk, ami egy délutáni programnak is kiváló és amihez még a pénztárcánkat sem muszáj magunkkal vinni.


A Somlón bizonyára minden pápai járt már és valószínűleg a közeli Celldömölk mellett magasodó Ság-hegy is nagyon sokaknak ismerős. Mégis érdemes ezeket időről-időre felkeresni, hiszen minden évszakban más arcukat mutatják hegyeink. A kiránduláshoz öltsünk könnyű ruházatot, vigyünk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot és egy túracipő sem árt.


A 432 méter magas Somlót leginkább szőlőültetvényeiről és boráról ismerjük, de számos látnivalójával, kiépített útjaival kiváló helyszíne a természetjárásnak. Csonkakúp alakú tanúhegyünk tetején található a Szent István kilátó, ahonnan 360 fokban páratlan panoráma tárul a hegyet megmászók elé. A kilátóból, tiszta időben szinte a fél Dunántúl belátható. Láthatjuk a Bakony Kőris-hegyét, a Balaton-felvidék hegyeit, Sümeg várát és a Ság-hegyet. Nem szabad kihagynunk a túraútvonalból a hegy északi oldalán álló Somlói várat, melyen néhány évvel ezelőtt komoly állagmegóvási, helyreállítási munkákat végeztek. A hegyet körbejárva érdemes megtekinteni a Szent Ilona, a Szent Margit és a Szent Márton kápolnát és a 19. századi eredetű Taposó-kutat, mely hazánkban egyedül itt maradt meg. És bár szőlőt most még nem szemezgethetünk a tőkékről, a látvány, a múlt épített emlékei és a „hegymászás” emlékezetes túrával ajándékoz meg mindenkit.

A Somlóról is jól látható a Celldömölk mellett álló, öt és fél millió éves bazaltvulkáni tanúhegy, a Ság-hegy. Az egyedülálló látványt, melyet a hegy kínál nem szabad kihagyni. Az évmilliók alatt a természet külső erői lepusztították a vulkán környezetét, azonban a kemény bazaltkalap ellenállt, végezetül egy csonkakúp formájú vulkanikus képződmény jött létre. A hegyen 50 évig zajlódó bányászat eltávolította a hegy gyomrát, feltárva ezzel a különböző vulkanikus folyamatok megszilárdult nyomait, a kialakult kráter pedig Közép-Európában egyedülálló látványt nyújt. A kőfejtés hatására az egykor 291 méter magas tanúhegy 12 méterrel lett alacsonyabb, így aki most a hegy legmagasabb pontjára felmászik, az sem fárad el túlságosan.


A szőlőtermesztés itt is jellemző, de a szépen gondozott szőlőbirtokokon túl van itt is bőven más látnivaló. Például hazánk legmagasabb fennmaradt Trianoni emlékműve, melyet 1934-ben adakozásból és a bazaltbánya tulajdonosának nagylelkű adományozásból építették fel a trianoni békeszerződések emlékére. Az emlékmű hosszú lépcsősoron közelíthető meg, környezetében pihenőpadokat is találunk. A Ság-hegyen sok-sok ösvényen sétálhatunk végig, egyes szinteket lépcsősorok kötnek össze, de egy is „hegymászásra” is vállalkozhatnak a bátrabbak. A védetté nyilvánított hegyen több tanösvényt is találunk sétánk során, ezek az itteni élővilágot és a vulkáni működést mutatják be a látogatóknak. Egy Ság-hegyi kirándulás különleges látványt, igazi természetjárást és a föld töréspontjaiból áradó energiák jótékony, harmonikus hatását adja ajándékba. 

Mindkét hegyünkön több egyéb turisztikai attrakciót is találunk, amit szintén érdemes felkeresni, de mi most a belépődíj-mentes élményeket szerettük volna figyelmükbe ajánlani.
 


 • Friss hírünk
  ZENE

  Karibi hangulat a Margitszigeten

  Lura (1975), a zöld-foki-szigeteki származású portugál...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: