Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közgázosok az országos honvédelmi versenyen

Babos Petra | 2024.03.17.

A Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium honvédkadét-csapata az 1000 év katonái című középiskolai vetélkedő első fordulójában elért eredménye alapján 144 csapat közül a legjobb 16 egyikeként bejutott a márciusi döntőbe.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által közösen meghirdetett 1000 év katonái elnevezésű, kétfordulós, honvédelmi témájú középiskolai vetélkedő célja, hogy a résztvevők minél szélesebb ismereteket szerezzenek a magyar hadtörténelem részleteiről. Az első fordulóban három feladat várt a diákokra.  A Közgáz kiválóan szerepelt, hiszen 144 csapat közül a 16 legeredményesebb csapat egyikeként bejutott a március 12-ei döntőbe.

Az ötfős csapat – Bejczi Flóra, Fodor Amanda, Gross Anna, Lampért Lara és Soós Viktória – lelkesen készült a megmérettetésre. Sokan segítettek nekik a felkészülésben: Csikós László őrnagy, Marton Krisztián százados, Horváth Attiláné főtörzsőrmester, Regőczi Tibor, a Mátyusháza Szabadidős Egyesület elnöke, a Pápai Huszár Egyesület, Magyar Géza tanár, Scheller György szakmai igazgatóhelyettes, és Somogyi Katalin tanárnő.

-A feladatok lexikális tudást, ügyességi, kondicionális képességeket is mértek. Volt blazepod, tüzér kvíz, 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz, az 1956-os forradalomhoz, az I. és II. világháborúhoz kapcsolódó feladatok, mátrix pálya, RC jármű vezetése, harctéri sérülés ellátását mérő egészségügyi feladat, airsoft lövészet, VR lövészet, drón virtuális irányítása. A csak lányokból álló csapat derekasan küzdött a nagyrészt fiú csapatok között. A lányok úgy érezték, hogy legügyesebbek az egészségügyi feladat során voltak, de tiszteletreméltó szorgalommal, kitartással és motiváltsággal teljesítették a többi feladatot is. A legizgalmasabbnak a drón virtuális irányítását találták, amikor – életükben először – számítógép által vezérelt „virtuális drón” irányításával kellett 3 monitor segítségével Budapest területén meghatározott, kiemelt helyszíneket megkeresni. Izgalmas és igazi kihívás volt HKP I. szintű kadét iskolaként a HKP II. és III. szintű iskolák csapataival versenyezni, hiszen előnyben vannak azok a csapatok, akiknek tagjai honvéd középiskola tanulói, és azok is, akik honvédelmi ágazati oktatásban részesülnek – tájékoztatta a Médiacentrumot Somogyi Katalin tanárnő, a Honvéd Kadét Program helyi istruktora.

Fotó: Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: