Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Közös tragédia, egyéni sors

Horváth Andrea | 2024.01.27.

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor, ennek emlékére ez a nap a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Pápán a nemzetközi emléknap kapcsán filmvetítésre várták az érdeklődőket a Zsinagógába. Cseke Eszter és S. Takács András Születési helye: Auschwitzcímű filmje  három nő kivételes küzdelmén át beszél a holokausztról.

 

– Ez a film egészen különös szemszögből közelít a holokauszt tragédiájához, hiszen a jövőbe tekint, s különös figyelmet szentel annak, hogy a jövő generációi és azok a nemzedékek, akik nem élték át ezt a traumát, miként hordozzák a tragédia súlyát. A film bemutatja, hogy miként öröklődnek a családi traumák generációról generációra, s hogy vajon meg lehet-e szabadulni ettől – mondta Cseh-Müller Orsolya közművelődési szakember, aki hozzátette, a megrendítő alkotás még meghatóbb volt a Zsinagóga falai között.

A filmvetítést követően a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület emlékezéssel egybekötött belvárosi sétára invitálta a jelenlevőket. A Zsinagógánál, a Rákóczi utcai emléktáblánál és az Esterházy-kastély előtt álló emlékfánál helyezték el az emlékezés köveit és mécseseit.

 

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke elmondta, hogy idén egy napra esik a dal szombatja és az auschwitzi haláltábor felszabadításának emléknapja. A dal szombatja az az alkalom, amikor felolvassák Mózes diadalénekét, amelyet a Nádas-tengeren való csodálatos átkelés után írt. – Tehát összeér az egyiptomi menekülés és a haláltáborok szögesdrótjainak lehullása, két olyan szabadulás, mely a zsidók számára különösen fontos – mondta az elnök.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: