Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kutya meleg, de a siker nem maradt el

Horváth Andrea | 2024.06.29.

A Pápai Ebtenyésztők Egyesülete évről évre megszervezi a kutyakiállítást városunkban, mely egyre népszerűbb rendezvény a kutyás társadalomban. A nemzetközi program még holnap is várja az ebeket és gazdáikat, kutyabarátokat.

A szombati nap ünnepélyes megnyitóján részt vett  Korózs Gábor, a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége) elnöke. Elmondta, hogy a pápai szervezet dícséretet érdemel, hiszen mindig igyekszik megújulni, megfelelni a kutyás társadalom elvárásainak. Arra külön felhívta az elnök a figyelmet, hogy a nagy melegben ügyeljenek a kutyusok állapotára, lehetőleg árnyékban várakozzanak és kapjanak bőséges folyadékutánpotlást az ebek (is).

– Ünnep ez a nap – mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a MEOESZ elnökségi tagja.  – Azért mondom ezt, mert a mai megosztottságban is meg kell találnunk a közös nevezőket, s az egyik ilyen közös nevező a kutya. A kutyákat csak szeretni lehet, s ez a szeretet összehozza a gazdikat is – tette hozzá, majd kiemelte, hogy ezúttal is gyönyörű kutyusokat látott, mikor körülnézett a kiállításon.

A három napos pápai program vezető bírója dr. Jakkel Tamás. Őt arról is kérdeztük, hogy milyennek látja a mai kutyás életet. Mint mondta, ebben a szegmensben is előtérbe kerültek az egyéni érdekek, anyagi lehetőségek, nincsenek tenyésztői közösségek. Nagy probléma, hogy sokan tenyésztőnek tekintik magukat attól, ha a hátsó udvarban vagy egy fajtatiszta nőstény és kan. Pedig a tenyésztés ennél sokkal összetettebb. A szaporítók pedig gyakorlatilag tönkreteszik a kutyákat, nemcsak az anyát, de a kölyköket is – mondta.

A vezető bíró, aki a MEOESZ Küllembírói Testületének elnöke, az FCI harmadszor is megválasztott elnök hozzátette, hogy sajnos ha a közösségi médiában megjelenik egy fotó egy virággal és egy cuki kölyökkutyával, az pillanatok alatt elkel, a szigorú szabályok és keretek között dolgozó tenyésztők viszont egyre nehezebben értékesítik a kölyköket. Nyilván ez pénzkérdés is, de aki igazán szereti a kutyákat, az mérlegel a vásárlás előtt, hogy egészséges, kiegyensúlyozott családtagot választ-e.

A nagy melegre való tekintettel a bírók igyekeztek gyorsan dolgozni, így a Best in show-t áttették 14 órára, hogy ne kelljen sokat várakozni a szombati eredményhirdetésre. A mai nap azért is különleges volt, mert az újonnan alapított Esterházy Díjat is átvehették a fajtagyztesek, mint például ez a gyönyörű francia pásztorkutya is.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: