Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Lassan eltűnnek a fiatalok a nyugdíjmegtakarítási piacról

Szentgáthi Csaba | 2023.08.01.

Egyre kevésbé sikerül megszólítani az új generáció tagjait, ami azt is jelenti, hogy gyors ütemű öregedés figyelhető meg az önkéntes nyugdíjpénztári szektor tagjainak körében. 

A többi közt ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatójából, amelyet a Bankmonitor szemlézett. Az elemzők szerint a jelenség azért aggasztó, mert ha valaki nem kezdi el időben az öngondoskodást, saját nyugdíjcéljait teszi kockára.

Beszédesek a számok. Míg 2020-ban 48 év volt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagos életkora, addig 2021-re ez 48,4 évre emelkedett. Ehhez még hozzájön az is, hogy aki megszerzi a nyugdíjjogosultságot, kilép a rendszerből; tavaly például 13 ezer fővel (1 százalékkal) csökkent a nyugdíjpénztári tagok száma. Ráadásul az utóbbi időszakban megváltozott a korösszetételük is. 2016-ban még a tagság 47 százaléka tartozott a 45 évnél fiatalabb korcsoportokba, 2021-re ugyanakkor már alig 36 százalék volt az arányuk, hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

Hogy általánosságban csökkent a fiatalok megtakarítási kedve, vagy csupán más alternatívák felé fordultak az önkéntes nyugdíjpénztárak helyett, nem derül ki az adatokból. A szakértők szerint, ha ez a trend így folytatódik, akkor a pénztárak egyre kevésbé lesznek képesek betölteni mostani, öngondoskodó funkciójukat.

Az elemzők ezúttal is készítettek egy kalkulációt. Ebből az látható, hogy a 33 éves korban kezdett öngondoskodás már lehetővé teszi a mai értéken 100 ezer forintnak megfelelő nyugdíjkiegészítést. Ebben az esetben a 65 éves kor eléréséig saját zsebből teljesített befizetések mai értéken 13,4 millió forintra rúgnak. Erre további 10,7 millió forint értékű nyereség (állami támogatás és hozam) rakódik rá, így végül mai értéken 24,2 millió forintos egyenleggel mehet nyugdíjba a megtakarító.

Az infláció persze ronthat az összképen, hiszen csökken a megtakarítások reálértéke, a hozamok pedig nem képesek arra, hogy megfelelően kompenzálják a befektetőt. Az MNB közben arra emlékeztetett, hogy 2022-ben a 10 és 15 évre visszatekintő önkéntes nyugdíjpénztári hozamok meghaladták a pénzromlást, azaz a rövid távú nominális veszteségek és a rendkívüli drágulás ellenére is képesek voltak a hosszú távú értéknövelésre. 

Különösen igaz ez a magasabb részvénysúlyt tartalmazó portfóliókra, amelyeket a fiatalok gyakran előnyben részesítenek.

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay

 


 • Friss hírünk
  ZENE

  Jade Thirlwall és álmai angyala

  Két évvel ezelőtt jelentett szünetet a Little Mix. Azt követően az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: